De zeven voor- en nadelen van een gastouder vs. kinderdagverblijf

FaviconGastouder of kinderdagverblijf? Toen wij moesten kiezen voor een opvang voor onze dochter, was dit een groot twijfelpunt. Waar zou ons kindje nou het beste passen? Welk soort opvang sluit het beste aan bij onze wensen en behoeften? Wat zijn voor beide soorten opvang nou de voor- en nadelen? Ik zet hieronder 7 afwegingen op een rijtje die je voor het een of juist het ander kunnen doen beslissen.

  1. Flexibiliteit: Toch wel het grootste pluspunt van een gastouder ten opzichte van de meeste kinderdagverblijven. Je kunt in een veel grotere mate zelf bepalen en afspraken wanneer je jouw kind komt halen en brengen bij een gastouder. Bij een kinderdagverblijf zit je toch vaak meer gebonden aan vaste tijden waarbinnen je kunt brengen en halen, en een vast aantal uren dat je per dag moet afnemen.
  2. Uitval: Meteen het grootste nadeel van een gastouder ten opzichte van het kinderdagverblijf. Als er een leidster op het kinderdagverblijf ziek is, wordt er vervanging geregeld en draait de opvang gewoon door. Als de gastouder daarentegen ziek is, zit je zelf met de gebakken peren en moet je voor een alternatief zorgen. Als de ziekmelding of uitval erg last minute is, kan dit behoorlijk lastig zijn!
  3. Huiselijk: De sfeer bij een gastouder is over het algemeen huiselijker dan bij het kinderdagverblijf. De kleinschaligheid en het meedraaien in een gewoon gezinsleven (het gezinsleven van de gastouder) maken dat dit soort opvang erg vergelijkbaar is met je eigen thuissituatie en daarom voor sommigen de voorkeur zal hebben ten opzichte van een kinderdagverblijf, wat toch meer groepswerk is.
  4. Ritme: Het meedraaien in het gezin van iemand anders, kan meteen ook een nadeel zijn. Jouw kind moet dan namelijk mee in het ritme van dat gezin, en dit ritme kan anders zijn dan je thuis gewend bent. Heeft jouw gastouder kinderen op school? Dan zal ze op gezette tijden met de hele bups in de auto moeten om haar kinderen van school te halen of ze er heen te brengen. Is dit midden in een tijd waarop jouw kindje normaal gesproken slaapt? Ja, dat is dan jammer. Alleen thuis achterlaten is nou eenmaal ook geen optie. Hier zal je op een kinderdagverblijf dan weer minder snel tegenaan lopen.
  5. Kosten: De gastouder hanteert over het algemeen aan lager uurtarief dan het kinderdagverblijf. Dit kan een overweging zijn om voor de gastouder te kiezen. Bij een kinderdagverblijf krijg je echter ook meer tegemoetkoming, en hoef je geen bemiddelingskosten te betalen aan het gastouderbureau waarmee je verbonden bent. Al met al, zouden de kosten mogelijk dus nog wel eens best vergelijkbaar kunnen zijn.
  6. Methodieken: Op het kinderdagverblijf, wordt gewerkt vanuit een bepaalde methodiek. De ontwikkeling van je kinderen wordt er meer gevolgd, er zullen meer regeltjes gelden dan bij een gastouder en er zal meer met thema’s e.d. gewerkt worden waarvan je kind kan leren. Het zal daardoor meer aansluiten op de schoolse situatie waarin het uiteindelijk terecht zal komen. Of dit een voor- of nadeel is, kan van twee kanten bekeken worden. Als voordeel zou je kunnen stellen dat je kind beter voorbereid wordt op de overgang naar school. Maar als nadeel zou je kunnen stellen dat je kindje de rest van zijn of haar leven toch nog zo veel moet, en wil je het nu nog vooral lekker onbezorgd kind laten zijn en niet al dingetjes hoeven te ‘leren’.
  7. Vast gezicht: Toch ook wel een belangrijk voordeel van de gastouder, is dat je altijd te maken hebt met dezelfde persoon. Die zal voor jouw kind heel vertrouwd worden en die zal je dan ook goed leren kennen. Als je meerdere dagen naar een kinderdagverblijf gaat, is de kans groot dat je niet alle dagen met dezelfde leidsters te maken krijgt. Je kindje zal dus moeten wennen aan meer verschillende personen, en steeds wisselende gezichten zien.

Vanwege de flexibiliteit van de gastouder, hadden wijzelf in eerste instantie voor deze vorm van opvang gekozen. Ik werkte onregelmatig, en had deze flexibiliteit dus hard nodig. Naarmate er meer ritme in mijn werkweek kwam, werd dit criterium minder belangrijk voor ons. Echter liepen wij wel tegen de nadelen rondom uitval en ritme aan. Dit heeft ons uiteindelijk doen besluiten alsnog over te stappen naar een kinderdagverblijf. Voor mij als moeder een heel lastige knoop om door te hakken! Zeker omdat je ook weet dat je kind het prettig heeft bij de gastouder, het vaste gezicht waar je mee te maken hebt, de veiligheid die ze daar voelt. En dan moet je opeens weer helemaal opnieuw beginnen. En hoe weet je vooraf zeker dat je de juiste keuze maakt? Eerlijk is eerlijk, dat weet je niet. Het blijft het volgen van je gevoel en doen waarvan jij denkt dat goed is. De keuze voor gastouder of kinderdagverblijf blijft dan ook altijd een persoonlijke en – mijns inziens lastige – keuze.

Inmiddels is onze dochter gestart op het kinderdagverblijf. Hoe de eerste dag hier is bevalling, lees je hier!

Welke vorm van opvang heeft jouw voorkeur?

Comments

comments

Een gedachte over “De zeven voor- en nadelen van een gastouder vs. kinderdagverblijf”

Leuk als je een reactie achterlaat!