geboorteplan

Een geboorteplan schrijven

Inmiddels ben ik alweer 31 weken zwanger. Als ik 33 weken zwanger ben, staat er weer een controle bij de verloskundige gepland. Een afspraak waarbij die keer ook stil gestaan zal worden bij de bevalling, en het eventuele bevalplan/geboorteplan. Hoogste tijd dus om goed na te denken over mijn wensen en verwachtingen tijdens de aankomende bevalling!

Gelukkig heb ik me eerder met een bevalling te maken gehad, en ben ik al enigszins voorbereid. Ik weet namelijk nu wat ik toen wel en niet prettig vond, en kan deze ervaring meenemen in het volgende bevalplan. Al begrijp ik ook wel dat iedere bevalling weer anders is, dus zo’n plan zal nooit helemaal aansluiten bij de situatie zoals deze gaat zijn.

Maar als je nog nooit zo’n plan geschreven hebt, en niet zo goed weet waar je aan moet denken, zijn er online gelukkig ook handige websites en hulpmiddelen die je hierbij kunt helpen. Zo heb ik persoonlijk fijn gebruik gemaakt van de ‘online checklist geboorteplan‘ door Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Door antwoord te geven op de vragen die in deze checklist gesteld worden, kun je een bevalplan opstellen waarin allerlei aspecten meegenomen worden, zoals waar en hoe je wilt bevallen, of je iets tegen de pijn wilt, wat voor voeding je wilt gaan geven, wat er gebeuren moet in bijzondere (medische) situaties en wie er beslissingen moet nemen als je daar zelf eventueel niet meer toe in staat mocht zijn. Het geeft je genoeg stof tot nadenken in ieder geval!

Met behulp van deze checklist heb ik ook nu weer een geboorteplan opgesteld waar ik me helemaal in kan vinden. En gelukkig is het niet zo, dat als je iets op papier hebt staan (bijv. dat je geen pijnbestrijding wilt) en dat je hier alsnog op terug komt tijdens je bevalling, dat dit dan niet meer zal gebeuren. Het is een richtlijn, maar geen vastliggend protocol. Als je er op het laatste moment zelf nog van wilt afwijken, is dat dus natuurlijk geen probleem. Je bent immers baas over eigen bevalling!

Heb jij ook een gebruik gemaakt van een geboorteplan?

Comments

comments

2 gedachten over “Een geboorteplan schrijven”

  1. Ik maakte precies dezelfde maar gebruikte hem uiteindelijk niet. Het kwam er niet van en alles ging anders omdat ik persee thuis wilde bevallen maar moest gepland naar het ziekenhuis. Uiteindelijk voelde me ik daar ook wel oke:)

    1. Ja als je graag thuis wilt bevallen en alsnog naar het ziekenhuis moet, loopt het inderdaad allemaal even anders dan wat in je geboorteplan staat. Alles in ieder geval maar voor de goede gezondheid van het kindje en verloop van de zwangerschap. Ik hoop het deze keer ook weer thuis te doen, maar als het ziekenhuis nodig is dan is het zo.

Leuk als je een reactie achterlaat!