muziek maken

Muziek op schoot: 5 tips voor je eigen muzieksessies!

Al sinds Ninthe 4 maanden is gaan we wekelijks naar Muziek op Schoot, een ouder-kind activiteit waar we samen elke keer weer van genieten. Ninthe is dol op muziek (maken) en het is leuk om dit samen met andere ouders en kindjes te doen. Maar je kunt ook prima thuis leuke muzieksessies houden met je kindje(s). Vandaag daarover meer!

DSC_0330Waarom muziek maken?
De meeste jonge kinderen zijn dol op muziek (maken). Maar naast dat ze het zo leuk vinden, is het ook nog eens hartstikke leerzaam. Het kan duidelijkheid bieden bij overgangen (bijv. eten, slapen), ze leren hun gehoor goed te gebruiken en het stimuleert de taalontwikkeling (bron). Daarnaast verbetert het ook de muzikaliteit en motoriek en kan het je kindje helpen om makkelijker gevoelens te uiten (bron).

Muziek maken met je kindje is dus leuk én leerzaam. Genoeg reden om er ook thuis mee aan de slag te gaan. Hieronder wat tips om zelf een leuk en herkenbaar muziekritueel met je kindje(s) te houden.

1. Herkenbaarheid
Begin de activiteit altijd met hetzelfde liedje, zodat je kindje dit uiteindelijk gaat herkennen en weet ‘Hé, mama gaat met mij muziek maken!’. De liedjes die daarna komen kun je variëren, maar sluit de activiteit ook altijd weer af met hetzelfde liedje. Je kunt helemaal zelf kiezen welke liedjes dit zijn, je kindje zal het vanzelf gaan herkennen!

DSC_0321

2. Herhaling
Zorg voor herhaling. Als je liedjes maar eenmalig zingt, zal je kindje het niet gaan herkennen en er niet aan mee kunnen doen. Als je vaker hetzelfde zingt, zullen ze uiteindelijk ook beetje bij beetje liedjes gaan meezingen of in ieder geval delen ervan. Zo zingt Ninthe regelmatig ‘hi hi hi, ha ha ha’ (ik zag twee beren broodje smeren) of ‘ie-a-ie-a-ho’ (old McDonald had a farm). Hele herkenbare stukjes waardoor wij precies weten welk liedje ze bedoelt!

3. Instrumentjes
Instrumenten waar je de muziek mee kan begeleiden maken het geheel helemaal af. Je hoeft echt niet per se een heel scala aan instrumenten te hebben, alles kan als instrument dienen! En pan met een spatel maakt al een perfecte trommel, en van een leeg drinkflesje gevuld met rijst heb je al snel een sambabal gemaakt.

potten en pannen

4. Thema’s
Het is natuurlijk geen must, maar als je genoeg kinderliedjes kent of het leuk vindt om je hier verder in te verdiepen, zou je de Muziek op Schoot sessies ook nog kunnen koppelen aan een bepaald thema, zoals de seizoenen of bepaalde speciale dagen zoals sinterklaas, kerstmis, pasen. Laat dit thema dan enkele weken lang terug komen, zodat je kindje het gaat herkennen.

5. Beweging
Zorg tot slot ook voor wat beweging erbij! Je kindje zal graag bewegen en zal hierdoor ook beter zijn of haar aandacht erbij kunnen houden. Veel liedjes lenen zich er natuurlijk ook heel goed voor om erbij te bewegen, zoals ‘klap eens in je handjes’ al duidelijk de bewegingen in het liedje vernoemt. Het stimuleert ook nog eens de motoriek.

Maken jullie wel eens muziek samen? Hoe vind je kindje dat?

Comments

comments

Leuk als je een reactie achterlaat!