wasbare luiers bamboozels totsbots

Wasbaar luieren

Een kleine drie weken geleden zijn wij gestopt met het gebruiken van wegwerp luiers en zijn wij overgestapt op wasbare luiers. Een stap die ik best wel spannend vond, want zou het allemaal wel goed gaan werken en droog te houden zijn? Vandaag wil ik onze ervaringen met jullie delen.

Waarom wasbare luiers?
Het zat al een hele poos in mijn hoofd, dat ik graag wilde overstappen naar wasbare luiers. Er zitten veel voordelen aan wasbare luiers, zoals het feit dat er geen chemicaliën in de luiers zitten (wat wel in wegwerp zit), dat het op termijn goedkoper is (zeker als je het voor meerdere kindjes kunt gebruiken) en dat het beter is voor het milieu.  Ook wordt er gezegd dat kindjes in wasbare luiers eerder zindelijk zijn dan kindjes in wegwerp luiers. En wat dan nog een leuke bijkomstigheid is: het ziet er veel leuker uit! Een uitgebreidere uiteenzetting van de voordelen van wasbare luiers lees jij bijvoorbeeld hier.

Wat mensen kan tegen houden, is de aanschaf van wasbare luiers. Dit kan een grote uitgavepost zijn om in één keer op te brengen. Maar afhankelijk van waar je voor kiest, hoeft het helemaal geen prijzige aanschaf te zijn. Dat blijkt wel weer uit dit artikel, waarin je kunt lezen dat je al voor € 60,00 een luierpakket kunt aanschaffen die je gedurende de hele luierperiode van je kindje kunt gebruiken.

DSC_0006

De keuze
Toen we eenmaal zover waren dat we het wasbaar luieren eens wilde proberen, kwam de volgende vraag. Welke wasbare luiers gaan we kiezen? Er zijn zoveel verschillende soorten, systemen en merken en in allerlei prijsklassen. Wat zouden wij nu willen?

Om hiervoor een keuze te maken, besloten we tot een consult met een van de consulentes van Kaatje Katoen. Daar konden we kennis maken met verschillende luiersystemen en advies krijgen over wat voor ons het meest geschikt zou zijn.

Naar aanleiding van dit gesprek hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt voor Bamboozle Stretch luiers met diverse soorten overbroekjes van diverse merken. De Bamboozle Stretch luiers komen in twee maten, en we hebben zowel voor Ninthe als voor de buikbaby meteen de luiers in huis gehaald. Eenmaal binnen was het nog even wachten totdat Ninthe uit het gips was, en vervolgens kon dit wasbare luieravontuur beginnen.

Onze ervaring
Inmiddels maken we dus zo’n kleine drie weken gebruik van deze wasbare luiers, en ik moet zeggen dat het me allemaal enorm mee is gevallen! Ik was erg bang dat we dadelijk een miskoop gedaan zouden hebben, enorme lekkages, dat Ninthe het vreselijk zou vinden, dat het niet schoon te wassen was, etc. Maar niets van dat alles!

We hebben er slechts één overbroekje van het merk PopoWrap, omdat dit het enige overbroekje is waarbij we een paar keer een lek gehad hebben. De andere overbroekjes werken perfect in combinatie met de Bamboozle luiers, en verder hebben we dan ook nog nooit lekkages gehad. Ook het wassen is helemaal geen grote klus, en met de juiste wasroutine wordt alles prima schoon!

Voor de nachten was ik al helemaal extra bang, omdat Ninthe dan zo’n 12 uur achtereen in dezelfde luier ligt, en die moet dat wel houden! Daarom heb ik voor de nachten nog extra bamoe inleggers gekocht, waarvan er iedere nacht twee extra in haar luier gaat. Bamboe absorbeert super, en we hebben dan ook nog elke keer droog de ochtend gehaald.

DSC_0013

Overige accessoires
Naast de overstap naar wasbare luiers zijn we in een moeite door ook overgestapt op het gebruik van wasbare billendoekjes en hebben we de snoetepoets vervangen voor simpele hydrofiele washandjes. Voor onderweg werken beide ook prima in combinatie met een klein sprayflesje met water, waarmee je de doekjes voor het poetsen kunt bevochtigen.

DSC_0008

De vieze luiers zelf bewaren we gewoon in dezelfde luieremmer die we al gebruikte voor de wegwerp (alleen hangt er nu een wasnet in in plaats van een plastic afvalzak), en als we onderweg een vieze luier moeten bewaren hebben we daarvoor een speciale waterdichte opbergzak aangeschaft.

Conclusie
Al met al kun je dus zeker concluderen dat ik erg tevreden ben over het gebruik van wasbare luiers. Er waren wat zaken waar ik tegenop zag, maar alles is veel beter uitgepakt dan ik had durven hopen. De luiers houden het prima, zijn gemakkelijk en gebruik en goed schoon te krijgen. Dit had ik uiteraard wel gehoopt, maar ik was toch bang dat het zou tegenvallen. Niets bleek minder waar gelukkig, en ik kan dan ook zeker aanraden om deze overstap ook eens te overwegen. Als je heel erg twijfelt, kun je diverse plekken ook proefpakketten met een paar luiers kopen om het eens te proberen, en er zijn ook huurpakketten in omloop!

Wat is jouw idee over wasbare luiers?

Comments

comments

9 gedachten over “Wasbaar luieren”

  1. ohh, ik heb dit artikel dus met bewondering gelezen! Wat een topper ben je dat je dit durft! Ik blijf bij de gedachte dat ik het veeel te veel werk vind en ik ben ook nog eens geen wasfanaat.

    haha erg eh! Kies graag de makkelijke weg! Maar met twee ukkies straks zal het zeker gaan besparen straks!

Leuk als je een reactie achterlaat!