zelf friet maken recept

Recept: Huisgemaakte frietjes

Als je bij kinderen vraagt naar hun lievelingseten, kom je al snel uit bij een van de drie P’s is: Patat, Pannenkoeken of Pizza. Helaas voor mama en papa, niet altijd de meest gezonde keuze. Maar je kunt het wel wat gezonder maken. Maak bijvoorbeeld je eigen frietjes eens! Helemaal niet ingewikkeld, en dubbel zo lekker!

Wat heb je nodig:

  • Aardappelen. Let wel. niet alle aardappelen zijn geschikt. De Albert Heijn heeft bijv. speciaal frietaardappelen in het assortiment. Als je even googlet op goede frietaardappelen kom je hele lijsten tegen aan welke aardappelen geschikt zouden zijn voor het bakken van de beste frietjes (bijv. Bintjes, Agria, Santé).
  • Frituurolie- of vet. Naar smaak en wens te kiezen uit allerlei variaties om in je frietpan te doen, van dierlijk vet tot zonnebloemolie.
  • Optioneel: zout

Bereiden

  • Verwarm de frituurpan op 150°C.
  • Schil de aardappelen en snij ze in staafjes (je kunt zelf kiezen of je liever wat dikkere of dunnere frietjes hebt).
  • Was de aardappelen goed (spoelt al het overtollige zetmeel weg) en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Leg de frietjes in de frietpan en bak ze zo’n 5-6 minuutjes voor. Als ze naar de oppervlakte komen drijven, zijn ze klaar. Schudt ze uit en dep ze droog. (Als de frietjes bruin geworden zijn, heb je waarschijnlijk een aardappel die niet geschikt is of was de temperatuur te hoog).
  • Laat daarna de frietjes minimaal een half uurtje afkoelen. Verhoog de temperatuur van de frietpan ondertussen naar 180°C. (Als je meer dan twee uur tussen het voorbakken en afbakken hebt zitten, bewaar de frietjes dan in de koelkast).
  • Bak de frietjes zo’n 2-3 minuutjes af. Schud ze een paar keer om, bestrooi eventueel met wat zout naar smaak en serveren maar.

Eet smakelijk!

Comments

comments

2 gedachten over “Recept: Huisgemaakte frietjes”

Leuk als je een reactie achterlaat!