landelijke opschoondag

Landelijke Opschoondag: 4x tips om zwerfafval opruimen leuk te maken!

Vandaag, zaterdag 19 maart, is het de Landelijke Opschoondag 2016. Initiatiefnemer Nederland Schoon probeert zo veel mogelijk Nederlanders te activeren voor een schone leefomgeving. Iets wat voor kinderen misschien niet meteen klinkt als een leuke bezigheid. Daarom vandaag 4 tips hoe je het wél leuk kunt maken!

Zwerfafval is een wereldwijd probleem. Op de website van Nederland Schoon vind je hier veel informatie over. Het blijkt dat kinderen die milieu onderwijs hebben gehad, later zorgvuldig omgaan met de natuur.  In Nederland is dit echter nog niet standaard in het lespakket opgenomen. Gelukkig kunnen we zelf ook ons steentje bijdragen

Poster_afbraaktijden_2015inbewe2LESSv6-01-728x1024Nou is het opruimen van (andermans) afval misschien niet de leukste activiteit dat je kind graag zou willen doen. Daarom is het de kunst om er wél iets leuks van te maken! Voeg er bijvoorbeeld een spelelement aan toe! Hieronder enkele tips om samen met je kind succesvol de omgeving op te ruimen.

1: Maak het swingend!
Met de juiste muziek wordt alles leuker. Leer het supporterslied uit je hoofd en maak opschonen tot een swingende bedoeling!

2: Verheft het tot kunst: TrashUre Hunt!
Een effectieve en leuke manier om je omgeving opgeruimd te krijgen. TrashUre Hunten maakt het opruimen van rommel een ware schatzoekers tocht. Al het afval wat je verzameld, gooi je op een grote hoop. Na afloop van de zoekactie, maak je er vervolgens binnen een half uur een kunstwerk van! Zet het op de foto, voordat het in de schatkist (lees: prullenbak) verdwijnt. Kijk ook eens op de website van TrashUre Hunt.

TrashUre Hunt
Bron: TrashUre Hunt

3: Maak er een speurtocht van!
Op de site van Nederland Schoon zijn gratis speurtochten/zoekplaten te verkrijgen, maar helaas is dat alleen voor scholen. Met dit idee in je achterhoofd kun je echter ook zelf een zoektocht maken, bijvoorbeeld met onderstaande ‘bingokaart’. Wie krijgt hem (als eerst) vol, en wie vindt er het meest van elk?

Afval bingokaart
4: Bewustwording online
Er zijn online ook diverse spelletjes te vinden rondom afval. Zoals op deze site. Zo leert je kind spelenderwijs over omgaan met afval. Koppel vervolgens je opschoonactie aan een van deze spellen, zodat het meteen aan de praktijk gelinkt wordt.

Plan regelmatig eens een opschoondag in! Je woonwijk wordt zoveel mooier als er geen afval meer ligt.

Hoe maken jullie een vervelende klus tot iets leuks?

Comments

comments

Leuk als je een reactie achterlaat!