volle maan

Volle maan en de invloed op bevallingen

Vanavond is het weer zo ver, het is volle maan. Deze maanstand komt 1x per maand voor en van oudsher wordt er gezegd dat er tijdens de volle maan meer bevallingen plaats vinden. In mijn periode tot aan de uitgerekende datum, maak ik nog twee volle manen mee. Vanavond, en op 22 april. Zou een van deze dagen de geboortedatum van onze kleine knul worden? Heeft de volle maan invloed op het aantal bevallingen? Ik ging op onderzoek uit.

Waar komt het idee vandaan?
De stand van de maan houdt de mensheid al van oudsher bezig. Naast dat er veel magie en (bij)geloof omheen ligt, hebben we zelf ook onze kalender er op afgestemd en heeft de stand van de maan invloed op eb en vloed.

Het idee dat het ook de bevalling beïnvloed, staat in verband met deze invloed op eb en vloed. De maanstand heeft dus namelijk een aantrekkingskracht op het water, en de mens bestaat voor 70% uit water. Daarom zou de maan dus ook invloed op ons uitoefenen, en een inwendige eb en vloed veroorzaken. (Bron)

Wetenschappelijk onderzoek
Er is al veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen, en het is niet moeilijk om te controleren of er ook daadwerkelijk meer bevallingen plaatsvinden bij volle maan. Een kwestie van het aantal bevallingen per dag turven, en de maanstand op die dag nagaan. Conclusie: op dagen met volle maan worden er net zo veel kinderen geboren als op andere dagen. Het verhaal dat volle maan dus voor meer bevallingen zorgt, is een fabel. (Bron) Ik kan dus met volle maan met een gerust hart gaan slapen. 🙂

Waar komt dit idee dan vandaag?
Waarschijnlijk denkt men dat er meer kinderen met volle maan geboren worden, doordat schijn bedriegt. Er zou sprake zijn van een optische illusie. Het is namelijk maar 1x per maand volle maan, maar de dagen ervoor en erna is de maan ook zo dichtbij de 100% gevuld dat het voor ons blote oog lijkt dat het ook volle maan is. (Bron) Kijk maar eens naar deze afbeelding van de maanstanden in deze week.

maanstanden week 12
Bron

Het verschil is op sommige dagen inderdaad minimaal, dus dit zou kunnen verklaren dat men vaker denkt dat het volle maan was tijdens de bevalling, terwijl dit dus eigenlijk niet het geval was.

Maan van het Ontwaken
Hoewel ik niets heb met bijgeloof of andere magische rituelen rondom volle maan, kwam ik in mijn zoektocht naar informatie tegen dat de volle maan op 22 april 2016 ook wel de ‘Maan van het Ontwaken’ genoemd wordt. Deze maan zou staan voor vruchtbaarheid/wedergeboorte. In deze periode staat de vruchtbaarheid in de natuur centraal omdat bloemen en bomen zich gaan bevruchten en de dieren hun jongen van melk voorzien. Bron

Vanwege de ‘wedergeboorte’ zou je jezelf in deze periode als opnieuw geboren voelen en moet je de energie van deze maan gebruiken om de wensen en plannen die je hebt te gaan uitvoeren. (Bron)

Kortom, er is dus geen enkel bewijs dat er meer kinderen geboren worden bij volle maan. Maar mocht er een Volle Maan geschikt zijn om bij te bevallen, dan klinkt de maan van 22 april toch wel als het ultieme moment. Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk voor ons gaat uitpakken.

Wat zijn jouw ideeën over bevallen bij Volle Maan?

Comments

comments

Leuk als je een reactie achterlaat!