stuitbevalling of keizersnede

Stuitbevalling vs. keizersnede: de voor- en nadelen op een rijtje

Na draaipoging een en draaipoging twee moest er vorige week dan toch de conclusie getrokken worden dat onze kleine stuitligger lekker eigenwijs wilde blijven liggen zoals hij lag.  Voor ons betekent dit dat we verder begeleid gaan worden door het ziekenhuis en niet meer thuis mogen bevallen. Bovendien moeten we een keuze maken tussen een stuitbevalling of keizersnede. Vandaag zet ik de voors- en tegens voor beide opties even tegen elkaar af.

De voor- en nadelen van een stuitbevalling
Een stuitbevalling kent zeker een paar voordelen ten opzichte van een keizersnede. Een van de belangrijkste voordelen is toch wel dat het een natuurlijke en spontane bevalling is, wat weer goed is voor het geboorteproces en voor je kindje. Door een natuurlijke bevalling komt bijv. de ademhaling op een natuurlijke manier beter op gang van je kindje.

Wat ook een grote pré is, is dat je dus geen operatie hebt zoals bij een keizersnede. Dat betekent weer dat je dus een kortere ziekenhuisopname hebt en een sneller herstel. Ook niet geheel onbelangrijk als je daarna de zorg voor twee kindjes krijgt.

Daarnaast is een voordeel dat je bij een eventuele volgende zwangerschap gewoon weer thuis zou mogen bevallen, en niet de risico’s hebt die een keizersnede voor volgende zwangerschappen en bevallingen wel heeft.

De meeste voordelen van de stuitbevalling zijn dus eigenlijk van toepassing op mij als moeder, terwijl de nadelen voornamelijk voor de rekening van de baby zullen komen. Zo is er bij een stuitbevalling een grotere kans op problemen van het kindje kort na de geboorte. Daarnaast loopt zo’n 50% van de stuitbevallingen alsnog uit op een keizersnede. Deze bevalling wordt namelijk extra gemonitord en als het niet snel genoeg verloopt, zul je alsnog naar het OK gaan.

En tot slot voor ons ook niet geheel onbelangrijk: de stuitligging op zich is (naast de erfelijke factor) al een extra risicofactor voor heupafwijkingen bij onze kleine kerel. Daar bovenop zou een stuitbevalling de kans alleen nog maar meer vergroten.

De voor- en nadelen van een keizersnede
Daar waar de stuitbevalling hoofdzakelijk voordelen kent voor de moeder en nadelen voor de baby, is het bij een keizersnede precies andersom. Bij een keizersnede is er namelijk dus minder kans op problemen voor het kindje vlak na de geboorte.

De nadelen voor de moeder zijn echter weer aanzienlijk groter. Je moet langer in het ziekenhuis blijven en het herstel gaat veel langzamer (je mag zes weken vrij weinig!). Er is bovendien een grotere kans op complicaties voor de moeder, je mag in de toekomst niet meer thuis bevallen en loopt bij eventuele volgende zwangerschappen en bevallingen ook wat meer risico’s vanwege het litteken dat er altijd zal achterblijven.

De overweging
Naast deze theoretische uiteenzetting van de voor- en nadelen, die vooral het fysieke aspect van de bevalling belichten, is er natuurlijk ook nog het psychische aspect. Want hoewel een stuitbevalling fysiek tot de mogelijkheden behoort, vindt ik die optie wel heel erg eng. Onze kleine uk ligt in onvolkomen stuit, met zijn beentje omhoog langs zijn lichaam. Dat betekent dat hij er dubbelgevouwen uit zal komen. Het idee alleen al…

Aan de andere kant, de risico’s en complicaties van een keizersnede, en de gevolgen voor eventuele toekomstige zwangerschappen, die krijg je er zonder meer bij. Waar in de meeste gevallen van de nadelen sprake is van ‘risico’s op’, weet je bij de keizersnede al dat je onder bepaalde nadelen zeker niet uit komt. En zes weken lang rust houden is lang en lastig als je net voor de tweede keer moeder bent geworden, en eigenlijk ook niet iets waar ik graag voor zou kiezen.

Maar goed, er moet een keuze gemaakt worden, en vandaag hebben we een gesprek met de gynaecoloog gepland staan om alles nog een keertje door te spreken en onze vragen te stellen. Daarna zal er een knoop doorgehakt moeten worden in de keuze die we willen maken. Wordt vervolgd!

Comments

comments

2 gedachten over “Stuitbevalling vs. keizersnede: de voor- en nadelen op een rijtje”

  1. Heel spannend, ik zou hier ook lang over nadenken. Het liefst wil iedereen natuurlijk een natuurlijke bevalling, maar plotseling naar de OK lijkt mij echt weer niet fijn. Mocht je nu voor een keizersnede kiezen, kan je wel vast even aan het idee wennen. Succes 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!