speelkeuken

De fantasie de vrije loop

Ninthe is nu inmiddels 19 maanden, en we merken steeds meer dat het fantasiespel zijn opkomst begint te maken. Een hele normale ontwikkeling rond deze leeftijd, en ook erg leuk om mee te maken. Vandaag een paar leuke voorbeeldjes van wat Ninthe laat zien, en wat tips en trucs om het fantasiespel bij je kindje te stimuleren.

Fantasiespel, of te wel het ‘doen-alsof’ kenmerkt zich door te spelen met beelden die losstaan van de realiteit. Je geeft bijv. je pop te eten of maakt van een kartonnen doos een auto. Bij Ninthe is het fantasiespel natuurlijk nog niet zo heel ver gevorderd, dus wat we bij haar nu vooral zien is dat ze veel naspeelt uit haar dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf ook meemaakt.

2016-01-30 15.09.53

Het nadoen van deze gebeurtenissen liet ze voor het eerst heel duidelijk zien met haar pop. Hier had ik wat meloen voor Ninthe klaar gemaakt, maar ze vond het zelf niet zo lekker. Toen ging ze het maar aan de pop geven! Heel leuk om te zien.

Met de pop worden nog veel meer situaties nagebootst. Zo wordt ze regelmatig op de grond gelegd, eventueel toestopt met een dekentje en dan hoor je Ninthe heel hard ‘ssssht!’ zeggen. Dat betekent dat de pop dus even een dutje moet gaan doen, haha.

DSC_0078

Op bovenstaande foto had Ninthe meerdere knuffels erbij gepakt en uitgestald in een soort van kringetje om haar heen. Het was net een theekransje, zo leuk! Eerst ging ze even door het prentenboek bladeren, alsof ze de knuffels ging voorlezen. Maar daarna ging ze heel duidelijk dingen nadoen van de Muziek op Schoot lessen! Dat was zo bijzonder om te zien. We gaan er elke week heen, en Ninthe heeft er volgens mij wel plezier in, maar dit was de eerste keer dat ze thuis ook wat van de Muziek op Schoot liet zien en ging nadoen. Erg leuk.

Zo gaat ze bijvoorbeeld zittend met haar beentjes ‘stampen’ en doet dit vervolgens ook met de benen van de knuffels. Sommige knuffels blijven alleen niet netjes zitten, en dan begint ze boos op de knuffels te mopperen als ze weer eens omvallen haha.

DSC_0130

En nu Ninthe onlangs dit super leuke keukentje gekregen heeft, is ze bijna de hele dag nog maar bezig met ‘doen-alsof’. Volgens mij is ze erg blij met deze aanwinst! De hele dag horen we haar bijna alleen maar praten over ‘eten’, en al het eten wat in het keukentje aanwezig is wordt ‘appel’ genoemd. Ze sleept het bestek en de bekertjes het hele huis door en regelmatig worden er zo’n lepel bij mij of bij de hond (tsjah, heerlijk…) in de mond geduwd met een commanderende ‘hap!’. Moedertje overste. 🙂

Fantasiespel stimuleren
Kortom, de opkomst van het fantasiespel brengt weer een hele leuke en nieuwe fase met zich mee. Ik ben erg benieuwd naar hoe het zich verder ontwikkeld. Om het fantasiespel bij je kindje te stimuleren, zijn er ook een paar tips waarmee je rekening kunt houden en hoe je jouw kindje hierbij kunt helpen.

  • Voor een leuk fantasiespelletje heb je aan de simpelste dingen genoeg. Een grote doos tover je bijvoorbeeld zo om tot wat je maar wilt! Een auto, een ruimteschip, een boot, noem maar op.
  • Maak een verkleedkist met wat oude kleren. In een paar simpele stappen ben je zo omgetoverd tot een dokter of politieagent, of speel het favoriete verhaal van je kindje na. Plezier verzekerd.
  • Zorg dat je niet te veel betrokken raakt in het fantasiespel van je kindje. Hij/zij moet immers zijn eigen fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Speel dus vooral mee in het initiatief dat je kindje laat zien (eet bijv. het denkbeeldige eten op dat hij je aanbiedt) maar leg zelf niet je eigen stempel op het spel.
  • De lijn tussen fantasie en werkelijkheid is bij peuters nog dun, en soms kan fantasie omslaan in angst. Neem deze angsten wel serieus. Als je grapjes gaat maken over de angst, blijft deze alleen maar langer hangen.
  • Fantasievriendjes kunnen bij peuters heel normaal zijn, dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Het helpt bij de ontwikkeling van het geweten en een goed gevoel over zichzelf. Bovendien is het een veilige manier om de wereld om zich heen te ontdekken. (Bron)

Heb jij nog goede tips om het fantasiespel bij peuters/kleuters te stimuleren? Laat het achter in een reactie!

 

Comments

comments

2 gedachten over “De fantasie de vrije loop”

  1. Ik genoot toevallig gister van dochterlief die bij de speelgoedmand met een boekje bleef zitten met de rug naar ons toe en uitgebreid begon te lezen. "daaaaa, da dadaaaaa da jaaaa, aaaawww, aaaaiii" het was zo schitterend om te zien. Ik heb haar stiekem gefilmd. wat een geniet momentje!

    1. Ohhh heerlijk! Dat klinkt ook echt als een geniet momentje inderdaad. Leuk ook dat je het hebt kunnen vastleggen, dat is altijd super om terug te zien!

Leuk als je een reactie achterlaat!