Mijn ervaring met de keizersnede #2: Het herstel tot dusver

Inmiddels is het anderhalve week geleden dat Milas met een keizersnede ter wereld is gekomen. Eerder las je al over hoe ik de keizersnede zelf ervaren heb. Maar na de operatie begint het eigenlijk pas, want een keizersnede gaat gepaard met een lang herstel. Hoe verloopt dit tot dusver?

Op de dag van de keizersnede zelf, is er nog niet echt sprake van starten met herstellen. Je hebt bedrust, en kunt ook niet veel meer aangezien de verdoving eerst nog moet gaan uitwerken en dat duurt best een poosje! Bovendien zat ik nog vast aan de morfinepomp (die ik in het begin echt wel continu misbruikt heb) en een katheter. Beide zouden de volgende dag verwijderd worden.

DSC_0249
Gelukkig lag Milas lekker dicht bij me!

In de eerste nacht merkte ik dat het steeds beter ging met de pijn. Naast morfine kreeg ik ook diclofenac en paracetamol en in de loop van de nacht hoefde ik steeds minder vaak de morfinepomp in te drukken. Tegen de tijd dat het ochtend was, had ik er in ieder geval vertrouwen in dat deze pomp verwijderd kon worden. Maar toen had ik nog niet hoeven te bewegen!

Want zodra deze zaken verwijderd waren, ging het mobiliseren van start. Aangezien ik geen katheter meer had, moest ik ook wel want ik kwam niet meer onder de toiletbezoekjes uit. De eerste keer dat ik uit bed ging, was dat met behulp van twee verpleegkundigen. En deze eerste keer viel me alles mee! Het ging op zich best goed en ik nam meteen (zittend) en lekkere douche.

Ik denk dat ik op dat moment nog wat onder invloed was van de morfine, want naarmate de dag vorderde werd het een grotere kwelling om mijn bed te verlaten voor het toilet! En wat moest ik belachelijk vaak, waarschijnlijk door al dat vocht dat ze via het infuus mijn lichaam ingepompt hadden. Bijna ieder uur moest ik er wel uit, en daar was ik op dat moment niet zo blij mee. Dat ging echt strompelend met veel pijn en mini stapjes.

Maar waarschijnlijk is het ook maar goed dat je op deze manier verplicht wordt om te bewegen, en wellicht dat daardoor het herstel ook sneller gaat. De volgende dag merkte ik al dat het weer iets beter ging, dat ik wat meer handigheid kreeg in het in en uit bed komen en dat ik een manier vond om met minder pijn te lopen.

DSC_0003
Als kon ik Milas dan nog niet zelf verzorgen, ik kon gelukkig wel lekker met hem knuffelen!

Tegen de tijd dat het dinsdagavond was, was ik er op gebrand om de volgende dag naar huis te gaan. Dat liet ik die ochtend meteen maar zien door zelf uit bed te gaan en alvast zonder hulp te douchen. Ik was er klaar voor! En gelukkig lieten ze me ook gaan.

Wat was ik blij om thuis te zijn! Maar wat gaat het herstel langzaam. Ik merk nog steeds dat ik iedere dag een beetje meer kan, maar voor het herstel van een keizersnede staat zo’n zes weken rustig aan doen. Ik vind dit erg lastig, vooral omdat ik hierdoor niet alle verzorging van Ninthe op me kan nemen en haar bijv. niet mag tillen. Gelukkig vind ik steeds meer mijn weg om toch nog zo veel mogelijk zelfstandig met haar te doen, en lijkt Ninthe het heel goed aan te voelen dat het voor mij/ons nu allemaal even anders is.

Inmiddels kan ik gelukkig wel de verzorging van Milas steeds meer op me nemen, en voel ik me in ieder geval nog een beetje nuttig! Ik hoef niet meer de hele dag op bed te liggen, ik kan nu ook gewoon lekker beneden in een stoel of op de bank zitten en zo mijn rust nemen. En met dit mooie weer heb ik ook lekker van het buiten zijn kunnen genieten! Echt de deur uit gaan zit er nog niet in, ik ben alleen nog maar een heel klein stukje de deur uit geweest (door de voordeur er uit, twee huizen verderop door het steegje en achterlangs weer terug) en dat was voor dat moment ook echt wel genoeg. Maar stapje voor stapje gaan we in ieder geval vooruit!

2016-05-07 17.58.47
Lekker even samen buiten genieten en met Ninthe knuffelen!

En gelukkig heb ik goede hulp in huis! Wat een geluk dat manlief de eerste drie weken vrij is om overal mee te helpen en om deze tijd te hebben om samen te wennen aan ons nieuwe gezinnetje. Hij kijkt er streng op toe dat ik niet te veel doe, wat ik wel geneigd ben. Maar voorlopig blijft het nog belangrijk om goed mijn rust te nemen en de tijd te nemen voor een goed herstel!

Comments

comments

2 gedachten over “Mijn ervaring met de keizersnede #2: Het herstel tot dusver”

Leuk als je een reactie achterlaat!