kraampakket doneren

Doneer je kraampakket

Toen ik zo’n 7 of 8 maanden zwanger was, kreeg ik het welbekende kraampakket thuisgestuurd van de zorgverzekering. Een doos vol met allerlei artikelen die je nodig kunt hebben tijdens je bevalling en in de kraamperiode. Maar vanwege de geplande keizersnede, is er nauwelijks iets uit deze doos gebruikt. Wat doe je er dan mee? Wist je dat je jouw kraampakket ook kunt doneren?

Een kraampakket gebruik je vooral als je thuis bevalt. Er zitten een hoop artikelen in die je dan goed kunt gebruiken. Als je in het ziekenhuis bevalt, heb je al minder van de spullen nodig, maar komt bijvoorbeeld het kraamverband nog erg goed van pas. Als je een (geplande) keizersnede hebt, dan wordt die hele doos nauwelijks aangeraakt. Zo dus ook bij mij.

Omdat ik eigenlijk graag thuis had willen bevallen, had ik naast het kraampakket zelfs nog extra spulletjes in huis gehaald. Nog wat extra celstofmatjes, extra pakken kraamverband, het zou allemaal goed van pas komen. Maar nu stond het allemaal maar ongebruikt in de babykamer. Wat doe je met al deze materialen? Weggooien is sowieso geen optie. Je kunt het eventueel bewaren voor een volgende zwangerschap. Maar je kunt het ook doneren!

Plaatselijke weggeefhoek
In eerste instantie had ik bedacht om het kraampakket gewoon op de plaatselijke weggeefhoek te zetten. Er zijn genoeg mensen in je eigen omgeving die je er waarschijnlijk erg blij mee zou maken. Een kraampakket zit immers niet bij iedereen in de verzekering inbegrepen, vaak moet je hiervoor aanvullend verzekering zijn. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die het niet al te breed hebben en die daarom erg geholpen zouden zijn met jouw pakket.

Verloskundige/kraamverzorgende
Uiteindelijk heb ik zelf mijn kraampakket aan onze kraamverzorgster meegegeven. Van haar begrepen dat er meerdere kraamverzorgsters of verloskundigen zijn bij wie je jouw pakket kunt achterlaten, en zij weten dan een goed doel waarvoor ze dit inzamelen. In mijn geval zou onze kraamverzorgster het meegegeven aan iemand die naar Gambia ging en daarvoor dergelijke pakketten inzamelde, zodat ze daar ook betere materialen zouden hebben tijdens bevallingen.

logo

Goede doelen
Tot slot zijn er nog diverse ‘Goede doelen’ die je kunt steunen met jouw voedselpakket. Hou je het graag in je eigen regio, dan zou je eens bij de plaatselijke Leger des Heils, voedselbank of huis voor tienermoeders kunnen navragen of ze iets met jouw pakket kunnen. Anders zijn er ook nog genoeg doelen voor diverse andere landen, bijvoorbeeld in Afrika.

Stichting Baby Hope
Stichting Baby Hope is een van deze goede doelen. Het doel van dit project is “meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken”. De stichting heeft 320 inzamelpunten door heel Nederland, kijk ook eens op de website voor een inzamelpunt bij jou in de buurt!

Proud MaMa
Ook bij Proud MaMa kun je jouw kraampakket in goede handen achterlaten. Zij zamelen deze pakketten in voor een kraamkliniek in Gambia. Je kunt hen jouw ongebruikte pakket toesturen. Kijk hier voor meer informatie.

Doneren maar!
Wie of wat je ook wilt steunen met jouw kraampakket, het is in ieder geval zonde om het weg te gooien! Genoeg projecten of personen die je hier blij mee kunt maken. Naast bovenstaande zijn er waarschijnlijk nog wel meer plekken waar je ze kunt afgeven.

Ken jij nog andere projecten? Of wat deed jij met de restanten van of jouw ongebruikte kraampakket?

heltiq_kraampakket
Bron

 

Comments

comments

2 gedachten over “Doneer je kraampakket”

Leuk als je een reactie achterlaat!