draagzak tula

Wat hop-paardje-hop, cheese en opa met elkaar te maken hebben

Sinds enkele weken, maakt Ninthe een enorme sprong door in haar taalontwikkeling. Ze zegt het ene nieuwe woord naar het andere en probeert ook bijna alles na te zeggen wat ze ons hoort zeggen. Maar wat bij deze ontwikkeling in de taal ook komt kijken, is dat ze bepaalde voorwerpen een hele andere naam geeft, en er op haar eigen manier betekenis aan geeft.

Hop-paardje-hop
Hop-paardje-hop is voor de meeste kinderen misschien een leuk spelletje op de knie bij papa of mama, waarbij ze in zogenaamde draf er vandoor gaan. Voor Ninthe betekent hop-paardje-hop echter iets heel anders. Dit heeft alles te maken met haar avondritueel met papa.

Iedere avond na het avondeten, gaan ze namelijk samen Baloe uitlaten. Meestal gebeurt dit in de draagzak, en gaat Ninthe op die manier mee op papa zijn rug. Die maakt er dan een leuk spelletje van, en rent en galoppeert met haar door de straat. De draagzak heeft daardoor voor Ninthe een hele nieuwe benaming gekregen, en elke keer als ze hem tevoorschijn ziet komen roept ze héél enthousiast “hop-paardje-hop”!!!! Fantastisch dat ze hier zo enthousiast van wordt!

2016-04-27 09.25.51
Hop-paardje-hop!

Cheese
Nee, Ninthe heeft nog niet de Engelse betekenis van kaas geleerd. Sterker nog, voor haar is er geen enkel verband tussen het woord ‘cheese’ en de kaas waar ze zo dol op is. “Cheese” is voor haar een heel ander voorwerp: ons fototoestel! Je kunt misschien wel raden waarom het fototoestel deze naam van haar gekregen heeft, en wat ik altijd zeg als ik een foto van haar neem, haha.

Opa
Ninthe weet heel goed wie haar opa’s zijn, maar de laatste tijd merk ik dat een ander voorwerp hier in huis ook de benaming ‘opa’ heeft gekregen. Het blijkt namelijk ook haar benaming voor onze telefoons te zijn. Waarschijnlijk komt dit omdat ze een paar keer door de telefoon met opa gebeld heeft, en zo het ene aan het andere gelinkt heeft.

DSC_0137
Opa!

Het is erg leuk om te zien hoe ze zelf namen bedenkt voor voorwerpen waarvan ze de echte namen nog niet kent of niet kan uitspreken. Het is toch fantastisch dat ze op deze manier alsnog heel duidelijk kunnen maken wat ze eigenlijk bedoelen?

Hebben jouw kinderen ook van die zelf bedachte benamingen voor bepaalde voorwerpen (gehad)?

Comments

comments

3 gedachten over “Wat hop-paardje-hop, cheese en opa met elkaar te maken hebben”

    1. Ook leuk! Door Ninthe wordt een poes 'pauw' genoemd. Ik vermoed een vermenging van 'poes' en 'miauw', haha.

Leuk als je een reactie achterlaat!