Waarom we Ninthe soms in haar gezicht moeten blazen

Je zou het niet altijd aflezen aan dat vrolijke koppie, maar Ninthe kan soms een kleine driftkikkertje zijn en haar vurige karakter zit er al van kleins af aan in. Bij haar eerste inentingen op het consultatiebureau, en haar reactie hierop, werden we al gewaarschuwd voor de zogenaamde Breath-holding Spell en de tip die we daar kregen hoe hierop te reageren heeft ons al meerdere malen geholpen.

Breath-holding spell
Ninthe laat al van baby af aan goed merken als ze het ergens niet mee eens is, als iets haar niet zint of als ze ergens geen zin in heeft. Haar eerste vaccinaties vond ze dan ook duidelijk geen succes. In sommige gevallen is het zo erg, en wordt ze zo driftig, dat ze in haar huilbui blijft hangen. Zoals ze ook wel eens zeggen: ze blijft achter haar adem.

Breath-holding spell wordt meestal uitgelokt door angst, pijn, boosheid of frustratie. Uit opwinding gaat het kind dan huilen, maar bij een breath-holding spell kan het huilen opeens stoppen tijdens het uitademen, ademt het kind niet meer en loopt het gezicht rood/rood-paars aan. Dit kan soms zelfs zover gaan, dat het kind zijn bewustzijn verliest. Daarna zal hij snel weer herstellen en komt het kind weer bij bewustzijn. Hoewel dit erg eng kan zijn om mee te maken, lijkt het niet schadelijk te zijn voor je kind. Het meest komen deze aanvallen voor tussen de zes maanden en vijf jaar. (Bron)

Hoe ga je er mee om?
Bij ons is het gelukkig nog nooit zo ver gekomen, dat Ninthe daadwerkelijk van haar stokje ging doordat ze geen adem meer haalde. Wel komen deze periodes nog regelmatig voor als ze boos is of zichzelf heeft bezeerd. Maar wat ons nog steeds erg goed helpt, is de tip die we toentertijd van de verpleegkundige op het consultatiebureau kregen. Als Ninthe zo’n aanval krijgt, en geen adem meer haalt, blazen we in haar gezicht. Doordat ze hiervan ‘schrikt’ hapt ze snel weer naar adem en hebben we het dus kunnen doorbreken. Het is bij een van de oma’s één keer voorgekomen dat dit niet hielp, en ze er echt helemaal in bleef hangen. Een plens koud water bleek toen de oplossing te zijn.

Tijdens zo’n aanval is het vooral belangrijk om niet in paniek te raken of (over)bezorgd te reageren. Zeker als deze aanval is ontstaan na een driftbui. Als het in de gaten krijgt dat een dergelijke aanval effect heeft, kan het dit mogelijk gaan uitspelen om zijn zin te krijgen. (Bron)

Bij Ninthe is het dus nog nooit voorgekomen dat ze echt het bewustzijn verloor, en hopelijk maken we dit ook nooit mee want het lijkt me echt iets heel engs om te zien gebeuren. Binnenkort staan Milas zijn eerste inentingen op de agenda. Ik ben benieuwd of hij er net zo op reageert als zijn grote zus.

Blijft jouw kindje ook wel eens achter zijn of haar adem? Hoe ga jij hier mee om?

Comments

comments

2 gedachten over “Waarom we Ninthe soms in haar gezicht moeten blazen”

Leuk als je een reactie achterlaat!