oei ik groei

Oei, ik groei #1 – Het eerste sprongetje brengt zijn eerste glimlach!

Oei, ik groei! is de laatste jaren toch wel een beetje onze babybijbel. De meningen over het wel of niet geloven in de zogenaamde ‘sprongetjes’ zijn verdeeld, maar bij ons bleek het bij Ninthe toch elke keer best wel te kloppen, en hierbij gaf dit boek ons toch wel een beetje houvast. Ook bij Milas lijkt het erop dat we de sprongetjestijd toch wel weer merken, maar wat merken we dan precies en welke veranderingen ondergaat hij?

Wat is Oei, ik groei?
Eerst even een klein stukje over het boek zelf, voor de mensen die het nog niet kennen. Oei, ik groei! is namelijk een boek dat de eerste tien sprongen in de mentale ontwikkeling van je baby omschrijft. Het gaat ervan uit dat alle kinderen rond ongeveer dezelfde tijd een soort van ‘sprong’ maken in deze ontwikkeling en dat ze dan bepaald gedrag kunnen laten zien en na die sprong nieuwe vaardigheden kunnen leren.

Een sprong wordt aangekondigd met de drie H’s te weten Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid. Een lastige periode die op vaste tijden voor ieder kindje terug komt. Tien keer in de eerste 20 maanden maakt hij zo’n sprong, en de ene keer zal hij daar kort last van hebben en de andere keer kan dit wel weken duren. De eerste sprong, waar wij nu mee te maken hebben gehad, vindt plaats rond de vijf weken.

2016-06-15 20.02.53
De eerste tien sprongen

Doordat de baby in zo’n periode een mentale ontwikkeling doorgaat, ligt zijn wereld eventjes op zijn kop. Dit zorgt ervoor dat hij die drie H’s laat zien en daar wil zijn waar hij zich het veiligst en meest vertrouwd voelt: bij mama. Het boek staat vol met voorbeelden en praktische tips en wil deze sprongetjestijden meer begrijpelijk maken voor de ouders, zodat deze lastige periodes beter te verdragen zijn.

De eerste sprong
Zoals gezegd merkte wij dus duidelijk aan Milas dat de eerste sprong zich aankondigde. Hij was inderdaad Huilerig, Hangerig en Humeurig en wilde (met name overdag) niet meer in zijn eigen bedje slapen. Alleen tegen ons aangeplakt was hij tevreden. Het liefst ook nog met onze pink in zijn mond. Je las hier eerder ook al meer over deze ervaringen.

Inmiddels gaat het alweer beter en lijkt het sprongetje genomen te zijn. Het Oei, ik groei! boek noemt ook verschillende veranderingen die je na zo’n sprongetje kunt waarnemen en/of nieuwe vaardigheden die je baby kan leren na zo’n sprong. Bij Milas merken we heel duidelijk de volgende veranderingen:

  • Lijkt met meer aandacht ergens naar te luisteren en kijken. Hij kan soms heel geïnteresseerd in de box naar zijn bewegende mobile kijken, bijvoorbeeld.
  • Hij maakt vaker tevreden geluidjes. Er komen echt soms al wat leuke klankjes uit zijn keel, heerlijk die eerste geluiden.
  • Is langer wakker en bezig. Hij is in de periode dat hij wakker is ook iets meer tevreden dan voorheen. Het overdag niet echt goed willen slapen blijft wel nog steeds van kracht. Hij is veel bij me in de draagdoek, dan slaapt hij lekker en heb ik ook mijn handen vrij voor Ninthe en het huishouden.

En de allerbelangrijkste en allermooiste verandering waar we zo naar uitgekeken hebben en welk vooruitzicht ons door het sprongetje heen geholpen heeft: hij toont ons zijn prachtige en stralend mooie glimlach! Jeeej!

2016-06-13 14.41.38
Toen ik deze zes weken foto maakte, legde ik meteen heel toevallig de allereerste keer vast dat hij naar mij glimlachte! *smelt!!!

Had jouw kindje veel last van deze zogenaamde sprongetjes? Wat merkte je daarbij?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook of Twitter!

Comments

comments

2 gedachten over “Oei, ik groei #1 – Het eerste sprongetje brengt zijn eerste glimlach!”

Leuk als je een reactie achterlaat!