mommy wars

De Mommy Wars Tag

De Mommy Wars Tag ben ik op een paar verschillende blogs tegen gekomen, maar oorspronkelijk is hij afkomstig van Mama Zoekt Uit. Ook ik vulde deze tag in en beantwoordde daarmee 10 vragen rondom keuzes die wij maken in de opvoeding. Keuzes die bij sommige moeders onder elkaar regelmatig leiden tot zogenaamde Mommy Wars door allerlei diverse vooroordelen.

Voor wie het fenomeen Mommy Wars niet kent, hier eerst nog een filmpje dat een en ander hierover toch wel duidelijk illustreert. Over moeders die zichzelf beter vinden dan andere moeders omdat ze bepaalde andere keuzes maken voor hun kind.

Om openheid te geven heeft Mama zoekt uit deze tag opgesteld en om voor eens en voor altijd af te rekenen met alle vooroordelen. Mommy Wars zijn zo onzinnig. Het filmpje laat ook goed zien hoe onnozel het eigenlijk is. Uiteindelijk zijn we gewoon allemaal moeder. En weet je? Die andere moeders doen ook maar wat.

Hierbij mijn antwoorden op de 10 vragen.

De Mommy Wars Tag

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Bij Ninthe ben ik begonnen met borstvoeding, omdat dit me het beste alternatief leek. Echter, ik had niet echt productie en dit was ook haast niet op gang te krijgen. Na ruim 2 weken was het nog steeds een en al ellende, en heb ik ervoor gekozen de overstap te maken naar flesvoeding. Beste keuze ever! Met Milas heb ik me niet eens meer aan borstvoeding gewaagd.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Milas en Ninthe slapen beide in hun eigen bed. Ninthe komt eigenlijk ook vrij weinig bij ons liggen. In een hele onrustige periode ’s nachts hebben we wel eens geprobeerd om haar bij ons te laten slapen, maar meestal wilde ze dit absoluut niet en wilde ze gewoon in haar eigen bed slapen. Die enkele keer dat ze wel bij ons wilde slapen, was dat buik op buik bovenop mij. Met een bijna 1,5-jarig kind was dit voor mijzelf toch niet meer het meest prettige.

Milas slaapt ’s nachts ook in zijn eigen bedje, alleen als hij onrustig is dan halen we hem nog wel eens bij ons en dan ligt hij buik op buik bij een van ons. Dit gebeurt ’s nachts echter niet zo vaak. Overdag is het zelf slapen wat lastiger voor hem, dan slaapt ‘ie vaak bij me in de draagdoek.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
We zijn met Ninthe begonnen met wegwerk luiers. Ik wist toen nog niet eens dat wasbaar luieren nog steeds bestond. Maar toen ik dat eens tegen kwam, was ik eigenlijk snel om en zijn we overgestapt op wasbare luiers. Bij Milas zijn we van begin af aan ook bezig met wasbaar luieren. Zelf vindt ik dit een fijn alternatief, ik schreef er hier eerder ook al over.

DSC_0006
Wasbare luiers

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Idealiter zou ik alleen maar houten speelgoed in huis hebben, omdat het veel duurzamer is en omdat er veel minder rommel in zit dan in plastic speelgoed. Maar eerlijk is eerlijk, onze speelgoedkast is eerder andersom. Heel veel plastic speelgoed, weinig houten speelgoed. En al die leuke speeltje met muziekjes en bewegingen zijn ook hartstikke leuk, Ninthe heeft er in ieder geval veel plezier van en dat vind ik ook erg belangrijk.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Ninthe eet inmiddels gewoon met de pot mee, en Milas is nog niet toe aan vaste hapjes. Maar toen we met Ninthe haar hapjes begonnen, was het eigenlijk toch wel vooral potjes. Met Milas zou ik wel weer de uitdaging aan willen gaan om vers te koken, maar we moeten maar even zien of dit haalbaar is.

Dragen of wagen?
Beide, maar vooral dragen. Ik vind het erg fijn om te dragen, en soms is het ook erg praktisch. Sommige plekken zijn nou eenmaal erg onhandig met een wandelwagen (zoals in het bos). Vorige zomer, toen Ninthe bijna 1 was, waren we zelfs de uitdaging aangegaan om zonder buggy op vakantie te gaan en alleen maar te dragen. En het was uitstekend bevallen. Maar soms is een buggy of wandelwagen toch ook wel erg handig, zeker met twee kinderen zullen we er waarschijnlijk nog wel wat vaker van gebruik maken.

Met Milas in de Storchenwiege BabyCarrier

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Een voordeel van wasbare luiers schijnt te zijn dat kinderen eerder zindelijk zijn, omdat ze beter voelen dat ze nat zijn etc. Nou, hoe dat uitpakt moeten we natuurlijk nog gaan meemaken. We zijn er nu nog niet echt mee bezig. We hebben wel een potje, wat hadden het voornemen om Ninthe er op vaste momenten op te zetten maar dat is nog niet echt van de grond gekomen. Ze wordt zich er wel steeds bewuster van als ze wat in haar luier doet, dus wellicht dat we binnenkort eens kunnen doorpakken. Maar eerst maar even een goed ritme vinden met Milas erbij, die zindelijkheidstraining komt wel. Stiekem hoop ik wel om Ninthe zindelijk te hebben voordat ik weer aan het werk ga.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Eerlijk gezegd bestaat het grootste deel van onze kledingkast uit Primark kleertjes! Erg bewust zijn we daar dus niet mee bezig.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Echte onderhandeling als in woord en weerwoord, daarvan is natuurlijk nog geen sprake. Maar Ninthe kan echter op haar eigen manier wel heel goed duidelijk maken wat ze wel en niet wil, haha. Soms denk ik wel eens dat ze iets te veel haar zin krijgt, en ik vind het stiekem ook gewoon leuk om haar te verwennen. Maar toch denk ik wel dat ze weet dat er bepaalde grenzen zijn en dat bepaalde dingen gewoon echt niet mogen, en die accepteert ze dan ook wel. Ik vind ook dat er best wat ruimte mag zijn voor onderhandeling.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
Ik vind het erg lastig om ze te laten huilen, maar bij Ninthe hebben we het wel af en toe gedaan, omdat ze het soms ook eventjes nodig leek te hebben om te kunnen slapen. Milas is nu zes weken en die kan ik nog echt niet laten huilen, daar sta ik vrijwel meteen bij, mits ik niet op dat moment mijn handen vol heb aan Ninthe. Dan zal ook hij soms even moeten wachten. Inmiddels is Ninthe zo oud dat ze best weet dat ze met jammeren of huilen ons naar haar kamer kan krijgen, en kunnen we ook wel horen of haar huiltje echt ernstig is of niet. Als ze wat zit te jammeren, gaan we er niet zo snel naar toe, maar als we denken dat het echt nodig is dan zijn we er natuurlijk zo.

Dat waren mijn antwoorden op de 10 mommy wars vragen! Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat het me weten in een reactie.

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook of Twitter!

Comments

comments

2 gedachten over “De Mommy Wars Tag”

Leuk als je een reactie achterlaat!