fotodagboek

Oei, ik groei #2: Een nieuwsgierig mannetje!

Hoewel sprongetje drie zich ook alweer bijna zal aankondigen, is het eerst nog even tijd om terug te blikken op de tweede sprong in de ontwikkeling. Deze sprong wordt in Oei, ik groei! ook wel De sprong van patronen genoemd. Hoe hebben wij deze sprong bij Milas ervaren?

Het eerst sprongetje hebben we inmiddels al eventjes achter ons gelaten, en zoals je kon lezen bracht dit onder andere Milas zijn allereerste, prachtige glimlach met zich mee. Na deze eerste sprong, liet de tweede niet zo heel lang op zich wachten. En deze keer duurde het allemaal toch wel eventjes wat langer. Maar inmiddels hebben we ook dit weer overwonnen, dus tijd om eventjes terug te blikken!

Oei, ik groei
Hij wordt nu al zo groot en wijs!
Oei, ik groei: de tweede sprong

Van de tweede sprong hebben de kindjes gemiddeld genomen iets langer last dan van het eerste sprongetje. Dit hebben we bij Milas ook wel gemerkt. Hij was nog steeds erg hangerig en huilerig. Gelukkig wist ik inmiddels van de vorige sprong wel hoe ik dat huilerige een beetje in de hand kon houden, namelijk in de draagdoek of draagzak. Lekker dicht bij me, eventueel mijn pink om op te sabbelen (een fopspeen is nog steeds niet geliefd) en dan was hij wel tevreden. In zijn eigen bedje slapen overdag, dat zat er niet in. Maar ik was allang blij dat hij de nachten in ieder geval steeds zonder problemen doorging!

Maar al snel begon ik ook duidelijk een ontwikkeling te merken bij Milas. Nieuwe vaardigheden die hij door deze sprong in zijn ontwikkeling onder de knie begon te krijgen. Een paar van deze duidelijk nieuwe vaardigheden die gekoppeld zijn aan deze sprong zijn:

  • Milas kan steeds beter zijn hoofd rechtop houden. Op zijn buik liggen vindt hij dan weer niet zo leuk, maar je merkt dit vooral als hij bij je ligt of in de draagdoek zit. Dan kijkt hij heel nieuwsgierig en vrij goed opgericht om zich heen. Ook draait hij dan zijn hoofd steeds beter richting het geluid, alsof hij echt naar je op zoek gaat.
  • Als ik met mijn knieën opgetrokken op de bank zit, waarbij Milas op mijn bovenbenen rust, dan probeert hij voorover te hellen. Ook dit is een kenmerk van een van de vaardigheden bij deze sprong. Als hij op deze manier zit, gebeurt het ook regelmatig dat hij opeens de kijk krijgt op zijn voetjes, en deze heel aandachtig lijkt te bestuderen.
  • Hij krijgt ook steeds meer ‘interesse’ in zijn speeltje. Hij bekijkt ze aandacht (vooral speeltjes met (grote) ogen) en probeert ze aan te raken/er tegen te slaan. Dit zou een voorboden zijn van het latere vastpakken van de speeltjes. Soms lacht hij er ook echt heel erg lief tegen! Dit geldt ook voor zijn muziekmobile, die hij echt heel aandachtig blijft volgen.
Oei, ik groei
Lachen naar zijn speeltjes.
De sprong is dus genomen

Naast deze vaardigheden merk ik ook gewoon sowieso dat hij echt alweer wat ouder en ‘wijzer’ wordt, en ook dat we het sprongetje achter ons hebben gelaten. Hij blijft langer wakker, en kan nu dan ook weer op een gezellige (niet huilende) manier wakker blijven. Hij wil dan wel vooral rechtop op schoot zitten, zodat hij alles kan zien. Hij is nu al nieuwsgierig!

Ook slaapt hij opeens overdag ook lekker in zijn eigen bedje! Wat een verschil. Meestal gaat dit zelfs zonder te mokken en valt hij rustig in slaap. Ik moet wel wachten tot hij écht duidelijk moe is, en hem dus niet al bij de eerste slaapsignalen in bed leggen. Dit is veel te vroeg voor Milas en werkt juist averechts.

Het is heerlijk om deze veranderingen te zien, en dat hij steeds meer contact gaat zoeken en de omgeving om zich heen op zijn manier probeert te ontdekken. Voor nu kunnen we eventjes kort genieten van de rust na dit sprongetje, want het derde sprongetje zou zich al snel na deze tweede aandienen volgens Oei, ik groei! Er zou namelijk zo’n twee weken slechts tussen zitten. Ik ben benieuwd na de veranderingen die we dan gaan opmerken!

Meer weten over Oei, ik groei? Je kunt het boek hier bestellen.

Hoe heb jij de sprongetjes bij jouw kind ervaren?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

Comments

comments

5 gedachten over “Oei, ik groei #2: Een nieuwsgierig mannetje!”

Leuk als je een reactie achterlaat!