Hatsieklatsieboem! Peuterangsten overwinnen.

Peuterangsten, ze kunnen je misschien wel de nodige hoofdbrekers bezorgen. Want hoe ga je hiermee om, en hoe kun je deze overwinnen? Ook Ninthe heeft al de nodige angsten gehad, van donder tot beestjes of vliegtuigen. Vandaag vertel ik je hoe wij deze angsten overwinnen.

Peuterangsten

De wereld voor je ontdekkende dreumes of peuter kan soms best spannend of misschien zelfs wel beangstigend zijn. Er is zo veel wat hij of zij nog moet leren kennen, en sommige dingen worden in eerste instantie als onveilig ervaren. Het liefst wil je natuurlijk dat je kindje deze angsten overwint, en dat hij zich veilig voelt in zijn of haar omgeving. Maar hoe doe je dat? Ik geef je vandaag een paar tips op basis van onze aanpak en ervaringen.

Maak het vertrouwd

Het klinkt misschien gek, maar wij proberen de angst tot iets vertrouwds of ‘leuks’ te maken. Zo was er een hele tijd geleden sprake van een flinke onweersbui. Ninthe sprong bijna door het plafond van plotselinge paniek. Ze wist echt niet wat haar overkwam met al die harde klappen. Maar iedere klap toverde wij om in een ‘hatsieklatsieboem’, op een wat gekke manier gebracht had dit zeker Ninthe haar aandacht en al snel werd ze rustiger onder de donder. Inmiddels is het zelfs zover, dat ze afgelopen week heel geïnteresseerd in de deuropening stond te luisteren en zelf ook enthousiast ‘hatsieklatsieboem’ riep bij iedere donderslag.

Hetzelfde geldt voor vliegtuigen. Eerst vond Ninthe deze heel interessant en leuk en wees ze deze allemaal enthousiast aan. En toen kwam er opeens een omslag, waarbij ze schrok van de geluiden van vliegtuigen en soms zelfs opeens paniekerig begon te huilen. Wij hebben dit tot iets herkenbaars en veilig gemaakt door samen de vliegtuigen uit te zwaaien en ‘fijne vakantie’ te roepen. Als er nu een vliegtuig overkomt, dan roept Ninthe zelf al ‘fijne tansie!’ en is het over het algemeen oké. Mocht ze toch weer paniekerig raken van deze geluiden, dan herhalen we het gewoon nog even een keertje samen en dan is het daarna vaak wel weer goed.

Peuterangsten
Vliegentuigen spotten

Waar we momenteel aan werken, zijn mieren en vliegen en andere insecten. Ninthe vindt hun aanwezigheid niet altijd even gezellig. We proberen nu om deze diertjes gewoon welkom te heten (‘Hallo mier!’, ‘Hallo vlieg!’). Dit is voor Ninthe iets herkenbaars en hopelijk ervaart ze deze beestjes daardoor uiteindelijk niet als iets engs waarvoor ze iedere keer gillend moet wegrennen.

Rust en vertrouwen

Als je de angsten van je peuter wilt overwinnen, is het belangrijk om zelf ook rust en vertrouwen uit te stralen. Probeer de angst niet te bevestigen maar juist te laten zien dat het niets is om bang voor te zijn. Dit kan met name erg lastig zijn, als je zelf ook die angst hebt (denk aan angst voor spinnen of bijen, waarbij je zelf eigenlijk ook gillend weg wilt rennen).

Zo heb ik waarschijnlijk per ongeluk een van de angsten van Ninthe juist gevoed in plaats van verholpen, zonder dat het geheel mijn bedoeling was. Een tijdje geleden kwam Ninthe samen met haar oma naar binnen met een slak in haar hand. Ze had hem zelf vast en kwam hem aan mij laten zijn. Nou zat er onlangs ook een slak op een van onze tuinstoelen, waar Ninthe mij op wees. Ik wilde de slak van de tuinstoel afhalen en een plekje tussen de planten geven, dus ik pakte hem vast om hem te verhuizen. Maar dit deed ik waarschijnlijk met iets te veel kracht, waardoor ik zijn huisje onder mijn vingers voelde kraken. Ik schrok er zelf van, en trok hierdoor verschrikt mijn hand van hem af. Ninthe zag dit, en denkt nu dat de slak iets is om bang voor te zijn. Met Ninthe en slakken is het hierdoor tot noch toe dus niet meer goed gekomen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met peuterangsten, en hoe jij hiermee omgaat. Wat werkt bij jullie? Laat het me weten bij de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

2 gedachten over “Hatsieklatsieboem! Peuterangsten overwinnen.”

Leuk als je een reactie achterlaat!