Tractie ziekenhuis heupafwijking

Heupafwijking: Uitslag controle Milas en update heupjes Ninthe

Gisteren was een langverwachte en spannende dag. Er stond namelijk een echo gepland in het ziekenhuis, om te controleren of de heupjes van Milas er wel of niet goed uitzagen. Na het hele traject met Ninthe, was dit wel spannend! Wat was de uitslag? En hoe staat het nu met de heupafwijking van Ninthe? Je leest het vandaag!

Natuurlijk hebben we zelf van begin af aan Milas zijn heupjes nauwlettend in de gaten gehouden. Nu we er met Ninthe al een lang traject op hebben zitten, weten we ongeveer waar we op moeten letten. Bij Ninthe zagen we als klein baby’tje zelf al heel duidelijk dat haar heupjes niet in orde waren. Bij Milas konden wij zelf echter niets aan zijn heupjes ontdekken. Dat gaf goede hoop! Als hij al een heupafwijking zou hebben, zou dat nooit zo’n flinke zijn als dat Ninthe heeft.

Gipsbroek heupafwijking
Ninthe in de 2e gipsbroek – dec 2015

 

Hier kun je meer lezen over Ninthe’s hele traject tot noch toe.

Echter was het dan weer wel dubbel spannend, omdat hij wel dubbele risicofactoren had. De erfelijke factor speelt namelijk een rol, maar ook de stuitligging tijdens de zwangerschap is een risicofactor op heupafwijkingen. Beide reden om standaard de heupjes te controleren rond de tijd dat kindjes 3 maanden oud zijn. Maar wat dan wel weer gunstig is: de kans is bij jongens kleiner dan bij meisjes!

De controle van Milas: wel of geen heupafwijking?

Gister togen Milas, Ninthe en ik dus vol goede moed af naar het ziekenhuis voor de standaard controle. Bij deze eerste controle maken ze een echo van de heupjes, waarbij er een bepaalde hoek gemeten wordt aan de hand waarvan bepaald wordt of de heup er goed uit ziet, of niet.

Tijdens deze controle moest Milas op zijn zij liggen, in een voorgevormd soort van kussen zodat hij ook daadwerkelijk op zijn zij zou blijven liggen. Milas vond het maar niets, en dat liet hij goed horen ook. Eerst werd zijn rechterheup gecontroleerd, en daarna zijn linkerheup.

Inmiddels weet ik wel een klein beetje over hoe het hoort te zijn, en wist ik dat de hoek die ze meten groter dan 60 graden moet zijn. Toen ik eenmaal op het scherm had gevonden waar dit kwam te staan, kon ik dus zelf al meekijken en zien wat er uitkwam.

En wat ik daar zag, zag er heel positief uit! Alle metingen kwamen keurig boven de 60 graden uit. Ook de mevrouw die de echo uitvoerde bevestigde dat het er voor beide heupjes goed uitzag. Wat een opluchting, wat een feest! Daar doen wij even een vreugdedansje voor! Super fijn dat we niet met Milas ook nog een keertje dat hele traject in moeten. Zeker ook omdat we er met Ninthe tot noch toe nog niet mee klaar zijn.

Update heupafwijking Ninthe: wat is de stand van zaken?

Tijdens de laatste controle van Ninthe bij de orthopeed werd besloten dat de spreidbroek af kon, omdat die nu verder niet zo veel meer zou toevoegen. De beste prikkel voor de heup is zelfstandig lopen, en daar zouden we ons nu dus op gaan richten. Ninthe kon gaan leren lopen, en voor het eerste halfjaar zouden we het natuurlijke herstel afwachten en hoefde we niet meer op controle te komen.

De controleafspraak zal rond september plaatsvinden, maar toch heb ik laatst al om een telefonisch consult met de orthopeed gevraagd. Er was namelijk iets waar ik me zorgde om maakte.

Het was me al een paar keer opgevallen dat ik dacht dat ze een beenlengteverschil had. Manlief dacht echter dat dit gewoon leek door de manier waarop dat ze zat, dus ik liet het een beetje links liggen. Maar uiteindelijk ging het me toch echt steeds meer opvallen, en uiteindelijk dacht ik het zeker: ze heeft een beenlengteverschil.

Op zich hoeft dat niets te zeggen, want het kan een restverschijnsel zijn van de heupafwijking en zoiets is volgens mij ook redelijk goed te corrigeren. Wel vroeg ik me af, als dit verschil inderdaad zo was, of dit effect kon hebben op de verdere ontwikkeling en of we daar dan nu al iets mee moesten doen. Ik besloot dit te overleggen met de orthopeed. En ik moet zeggen dat het telefoontje met hem mij eerder meer ongerust heeft gemaakt dan dat ik me er beter door voel.

Toch nog een verder traject met operatie nodig?

Nadat ik de orthopeed mijn verhaal had gedaan, bevestigde hij dat er op de foto’s inderdaad een beenlengteverschil te zien is. Hier is toentertijd nooit over gesproken, dus ik wist dit nog niet. Hij benoemde dat we hier in principe niets aan hoeven te doen nu, maar dat het wel de vraag is of dit beenlengteverschil nu opvalt doordat het meer wordt doordat haar heupje weer uit de kom aan het glippen is? Tsjah, dat is natuurlijk lastig zeggen. Viel het me eerder gewoon nog niet op, of valt het nu op doordat het erger geworden is? Geen idee. Maar zo lang ze er zelf geen last van lijkt te hebben, hoeven we er nog niets mee te doen. Tenzij we dus denken dat het erger wordt. Voor nu hebben we het dus maar zo gelaten.

Tractie ziekenhuis heupafwijking
In de tractie toen ze ongeveer een half jaartje oud was

Wat me echter het meest verontruste. was dat hij helemaal niet positief was over de laatste röntgenfoto die we gemaakt hebben. Wat hij zei, was eigenlijk dat het er nog helemaal niet zo mooi uitzag. Natuurlijk wist ik dat een operatie wellicht nog nodig zou zijn, maar dacht ik wel dat de kans op een natuurlijk herstel ook best wel groot was en daar hopen we uiteraard nog steeds van harte op. Maar de orthopeed klonk wat dat betreft eigenlijk helemaal niet zo optimistisch als ik gedacht had. Sterker nog, hij probeerde zichzelf zelfs in te dekken of hij toch wel duidelijk gemaakt had dat het nog best wel eens zo zou kunnen zijn dat dit niet afdoende gaat zijn. Dat ze nog een keertje geopereerd moet worden. Hier schrok ik eigenlijk wel van.

Het is afwachten…

Waar ik eerder dus nog redelijk vol goede moed was (met een kleine slag om de arm), ben ik daar nu dus wel een beetje vanaf geraakt. Zal het dan dus toch alsnog een operatie worden? Zijn we er dus toch nog steeds niet vanaf? Het is nog even afwachten, de controle zal in september/oktober gaan plaatsvinden. En verder kunnen we alleen maar heel hard hopen.

Al voelt het inmiddels wel een beetje als hopen op een wonder. Maar wie weet, wonderen kunnen ook gebeuren. Toch?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

4 gedachten over “Heupafwijking: Uitslag controle Milas en update heupjes Ninthe”

Leuk als je een reactie achterlaat!