zindelijkheidstraining

Eerste dag zindelijkheidstraining: bad timing?

De eerste dag zindelijkheidstraining zit erop, en in deze blog wil ik mijn ervaringen over dag 1 met jullie delen. Hoe hebben we het vandaag aangepakt, en wat zijn onze ervaringen en resultaten op deze eerste dag?

Zoals eerder al voorbij gekomen was, was het plan om de zindelijkheidstraining te volgen volgens de methode van Carol Cline over potjestraining in drie dagen. Ik schafte haar ebook aan en plande drie dagen in waarop we ons er helemaal op gingen focussen, wat dus in dit weekend zou zijn.

Nou, het weekend stond nog overeind maar de methode niet helemaal. Ik ben namelijk maar tot halverwege gekomen in het boek, en besloot dat het vooral aan zou komen om mijn eigen gezonde verstand en intuïtie over hoe dit aan te pakken. Ik kon wel wat kenmerken meenemen van wat ik tot noch toe had gelezen, en verder zouden we het gewoon op gevoel aanpakken. We zouden er dit weekend gewoon vol tegenaan gaan.

De start van de zindelijkheidstraining

En zo deden we. De hele week had ik Ninthe er al een beetje er op voorbereid. Nog zoveel nachtjes en dan is Ninthe zo’n grote meid dat ze op het potje gaat plassen en geen luier meer nodig heeft overdag. En zaterdagochtend voerden we daad bij woord. Herhalende dat Ninthe geen luiers meer nodig had, deed Ninthe zelf alle luiers in de vuilniszak om ze ‘weg te gooien’ (wat we met die wasbare luiers natuurlijk niet echt doen, maar ik gooide ze wel buiten en manlief heeft ze op een onbewaakt ogenblik stiekem weer naar boven gebracht, haha).

zindelijkheidstraining
Alle luiers weggooien

Meteen toen de luiers de deur uit waren, liep Ninthe naar het potje toe en stond ze daar wat omheen te dralen. Ik merkte aan haar wel heel goed dat ze had begrepen waar ik op doelde. Dat leek me in ieder geval een hele goede start! Ik hield haar nauwlettend in de gaten, met het idee bij ieder signaal van een plas of poep met haar naar het potje te gaan om haar die daar te laten doen.

Hoe krijg ik haar op het potje?

Maar als ik probeerde om haar op het potje te zetten, was het krijsen en gillen. Ze was absoluut niet van plan om er op te gaan zitten, en dat zou ze laten horen ook. Ik was zeker niet van plan om haar te dwingen er op te gaan. Maar ik was ook zeker niet van plan om het zomaar op te geven. Kon ik iets verzinnen om haar wel op het potje te laten zitten, zonder dat ze daar zelf problemen mee zou hebben?

Het schoot me te binnen dat ze een tijdje terug ook al eens eerder op het potje had gezeten. Iemand anders liet haar toen tegelijkertijd een filmpje zien, dat ook over plassen op het potje ging. Ik besloot dat filmpje weer op te zoeken, en te proberen of Ninthe wel op het potje wilde zitten terwijl ze dat filmpje over potjestraining ging kijken. En het werkte! Het was dit filmpje:

Succes en ongelukjes

Ik probeerde Ninthe dus nauwlettend in de gaten te houden, maar toch kreeg ze het na een uur voor elkaar om onder mijn toeziend oog, zonder dat ik het merkte, een drolletje te draaien in haar onderbroek. Ze gaf het zelf ook totaal niet aan, en het was manlief die het uiteindelijk opmerkte. Normaal gesproken zegt ze zelf wel dat ze gepoept heeft, maar nu hield ze stug haar mond. Dat was het eerste ongelukje.

De tijd die erop volgde, probeerde ik haar nog beter in de gaten te houden en regelmatig ging ze op het potje zitten. Na een paar uur had ze nog steeds geen resultaat, maar in ieder geval ook geen ongelukjes. Totdat ze rond 13 uur weer op het potje zat, en opeens ook plaste! Hoera! Het eerste plasje sinds ze uit de luiers was, en meteen ook op het potje!

Uiteraard ging dat onder luid geklap en enthousiasme van mijn kant, maar Ninthe leek er zelf niet echt van onder de indruk. Ze wilde vooral gewoon dat filmpje afkijken, en leek niet eens te horen dat haar potje een muziekje maakte doordat ze geplast had.

Zindelijkheidstraining
Aapje moest ook op het potje!
En toen begon de ellende

Dit was rond 13u, en tot die tijd was het eigenlijk allemaal best wel gezellig geweest samen. Maar naarmate de middag vorderde, veranderde dit steeds meer. Zoals je in het fotodagboek van eerder vandaag kon lezen, was Ninthe de hele week al flink aan het peuterpuberen. Dit leek in de middag ook steeds meer de kop op te steken.

Ninthe en mij samen één op één de hele dag, dat gaat gewoon niet goed. Het wordt dan een soort symbiotische relatie waarbij Ninthe me helemaal leeg zuigt en enorm aanhankelijk wordt. Ze kan dan niet meer zelf spelen, wil fulltime aandacht en wil niets liever dan de hele tijd aan me hangen en bij me liggen. Zelfs papa kan op zulke momenten niet goed doen. Ik merkte toen al wel, dat ik dit zeker niet drie dagen continu zou kunnen trekken.

Zeker toen het om 15u mis ging: het eerste plas-ongelukje toen ik met Ninthe verstoppertje speelde en dus niet mijn ogen op haar gericht had. Mijn fout, want daardoor miste ik dus dat dit gebeurde. Ik dweilde de vloer schoon, en op het moment dat ik de poetsdoek wilde wegleggen liep ze over de gladde vloer en gleed hard uit. Toen was het al helemaal gedaan voor de rest van de dag.

Slechte timing?

In de avond ging Ninthe met moeite naar bed, en ze is de hele nacht blijven spoken. We merkte op, dat ze ziek aan het worden is. Ze spuugt opeens heel veel gele slijm, hoest wat, had lichte koorts en een vreemde ademhaling. We zijn net een maand van de longontsteking af, het zal toch niet weer…?

Is het dan allemaal gewoon een gevalletje slechte timing? Want nu ze ziek is, en we allemaal de hele nacht niet geslapen hebben, heeft er niemand de energie om überhaupt aan potjestraining te denken. We hebben inmiddels al een belletje met de HAP gedaan en moeten zo even langskomen. Eerst maar eens zien hoe dat uitpakt, en dat Ninthe eerst weer opknapt voordat we weer verder gaan.

Kortom, wat een goede start was met zelfs het eerste plasje op het potje, liep allemaal wat anders dan we hadden kunnen voorzien. Wordt vervolgd, maar voor dit weekend ligt het stil.

Hoe pakte jij de zindelijkheidstraining aan of ben je van plan om dit aan te pakken? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat het vooral weten in de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

7 gedachten over “Eerste dag zindelijkheidstraining: bad timing?”

  1. Hoe oud is ze? Het klinkt alsof ze er nog totaal niet mee bezig is, dan heb je nog een hele lange weg te gaan. Als ze niet willen, willen ze niet en kan je heel veel frustratie opleveren Wij beginnen met het introduceren van het potje met drie keer per dag ‘plassen’ lees op de wc zitten zodat het niet meer eng is. Plasjes worden toegejuicht en anders jammer dan. Als ze zelf door hebben dat het op de wc moet en dat ook willen kan je de luier uittrekken en ben je in een keer klaar. Met een beetje geluk ook snachts.

    1. Ze wordt in september 2. Ze leek er juist wel mee bezig te zijn. Het hele ritueeltje volgen als ikzelf naar de wc ging, aangeven als ze wat gedaan had in d’r luier etc. Achteraf bleek ze ziek en belandde we in het ziekenhuis, dus ik denk dat het vooral een hele ongunstige en verkeerd gekozen dag was om te starten.

  2. Wij willen dit gaan aanpakken volgens het boekje zindelijk maken is kinderspel. De psychologe geeft aan dat ze met haar viet kinderen met anderhalf id begonnen, want twee is nee en de peuterpuberteit kun Je beter voor zijn.

Leuk als je een reactie achterlaat!