klusjes peuter

MC16 | Een kind kan de was doen

Deze zomer doen wij mee aan de Mama Challenge 2016, waarbij 10 uitdagingen centraal staan die we mogen uitvoeren. Een daarvan is samen aan de slag in het huishouden / klusjes voor kinderen. Het lastige van een peuter is dat ze natuurlijk nog lang niet alles kunnen, maar het voordeel is wel weer dat ze over het algemeen wel nog overal bij willen helpen! En zo gingen wij samen aan de slag, en hielp Ninthe mee met de was. Kijk maar mee hoe dat ging!

Ninthe heeft al wel vaker geholpen met het doen van de was. Het is namelijk vaak erg lastig voor haar, om niet in de weg te lopen als ik ergens mee bezig ben haha. Ze wil gewoon overal graag bij in de buurt zijn, en uiteraard als je ergens anders mee bezig bent dan willen ze juist je aandacht opeisen. Daarom had ik al eerder bedacht om van de nood een deugd te maken, en haar maar gewoon te laten helpen met deze klusjes!

Klusjes voor kinderen
Klusje 1: schone was uit de machine

klusjes voor kinderen

Zelf had ik ’s ochtends al een eerste was in de machine gedaan, dus toen deze was klaar was ging ik samen met Ninthe naar boven. Ik legde haar uit dat ze de was uit de machine mocht halen, om deze vervolgens in de wasmand te doen. Ze pikte dit goed op, en ging meteen enthousiast aan de slag.

Grappig was dat iedere keer als ze één kledingstuk uit de machine gehaald had, het deurtje weer terug dicht moest voordat ze dat kledingstuk in de mand legde. Als ze iets uit de machine trok en er viel per ongeluk nog iets mee uit, dan werd dat eerst terug in de machine gestopt in plaats van in de mand. Het moest allemaal netjes hun beurt afwachten haha.

Klusje 2: vuile was in de machine

peuter klusjes

Nadat Ninthe alle schone was uit de machine gehaald had, wilde ze eigenlijk alles wat ze in de mand gestopt had één voor één weer terug in de machine gaan stoppen. Maar dat was uiteraard niet de bedoeling. Gelukkig voor Ninthe is de stapel vuile was eindeloos, dus kon ze zich alsnog uitleven met een nieuwe stapel die wel in de machine moest. Dit keer waren de handdoeken aan de beurt, maar sommige handdoeken zijn zo groot, dat was best even lastig. Maar ze kreeg het toch goed voor elkaar!

fotodagboek

Een voor een stopte ze alle was weer netjes in de machine. Wat een goede hulp! Lastig was het wel eventjes, toen de machine vol was maar nog niet alle was er in zit. Ninthe wilde dat er ook nog bij krijgen. Maar vol is vol, dus ik legde de rest van de was maar gauw even aan de kant. Wasmachine aan en door naar het  volgende klusje!

Klusje 3: schone was te drogen hangen

We hadden immers schone was uit de machine gehaald, dus moesten we die ook wel op zolder aan het rek gaan hangen. En daarbij kan Ninthe ook goed helpen door steeds een kledingstuk aan te geven, samen met een wasknijpertje. Deze kon ik dan vervolgens zelf aan het wasrek hangen. Op zich ging dit ook heel goed, alleen heb ik voor de meeste kledingstukken twee wasknijpers nodig om het netjes op te hangen en dat wilde er bij Ninthe niet in. Ik moest het maar met een knijpertje doen. 🙂

Het is leuk om haar zo spelenderwijs een beetje bij het huishouden te betrekken. Ze heeft er zelf ook plezier in, dus eigenlijk moet ik dat veel vaker doen. Zo lopen ze je ook niet voor de voeten. Je moet alleen zeker niet verwachten dat je met een peuter als hulptroep snel en efficiënt te werk kan gaan, maar gezellig is het wel zo saampjes. En je ziet hoe eenvoudig het is! Een kind kan de was doen.

Meer lezen uit de Mama Challenge 2016

Uit de Mama Challenge 2016 hebben we al meerdere opdrachten uitgevoerd. Je kunt ze hier teruglezen:

Er doen ook meerdere mamabloggers mee aan deze challenge, en sommigen gingen al eerder de uitdaging aan tot klusjes met hun kinderen. Je kunt ze hier teruglezen:

Welke klusjes doe jij graag samen met je kindje(s)?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

8 gedachten over “MC16 | Een kind kan de was doen”

Leuk als je een reactie achterlaat!