tanden poetsen

Een onverwachtse eerste keer naar de tandarts & zo maak je tandenpoetsen leuk

Afgelopen zaterdag zaten we zelf onverwachts bij de tandarts voor Ninthe haar eerste tandarts bezoekje. Ze was namelijk donderdag avond gevallen, en hierbij was een klein stukje van haar voortand afgebroken. Voor de zekerheid had ik vrijdag de tandarts even gebeld, en die wilde toch eventjes dat ze langs zou komen. Dus onverwachts was daar opeens haar eerste tandarts bezoekje!

Op welke leeftijd ga je voor het eerst naar de tandarts?

Toevallig had ik eerder die week gebeld met de tandarts om onze eigen afspraak te verzetten, en te vragen wanneer ik Ninthe en Milas eigenlijk zou moeten inschrijven voor een bezoekje aan de tandarts. Dit kan prima pas tegen de 3 of 4 jaar, maar ze adviseren wel om haar gewoon al eerder mee te nemen als je zelf ook naar de tandarts gaat.

Op die manier kan ze alvast meekijken, sfeer proeven, zien wat het inhoud en eventueel zelf ook op de tandartsstoel gaan liggen om ‘tandjes te tellen’. Zo maken ze zelf al een beetje kennis met de tandarts en wat daar zoal gebeurt.

tanden poetsen

Een afgebroken tand, wat nu?

Wij gingen nu dus omdat Ninthe een stukje van haar voortand mist. In eerste instantie dacht ik dat we er niets mee hoefden te doen. Het is immers nog maar een melktandje? Maar later belde ik voor de zekerheid toch maar eventjes. Want wat als het nou best wel scherp is afgebroken en ze er last van heeft? Of ik nog ergens anders op moet letten?

En de tandarts wilde ons ook graag even zien. Gelukkig leek voor Ninthe alles met een sisser af te lopen, zoals de tandarts concludeerde. Soms kan het namelijk zelfs voorkomen dat de doorgekomen melktand weer terug naar binnen slaat. Dit was bij Ninthe niet het geval.

Ook zou het zo kunnen zijn, dat de tand na een paar dagen gaat verkleuren naar grijs/bruin. Dit zou kunnen komen doordat er in het tandvlees dan mogelijk toch wat bloedvaatjes bekneld zijn komen te zitten, en de tand daardoor aan het afsterven is. Als dit het geval is willen ze dan toch de tand zo lang mogelijk laten zitten, omdat het wisselen vaak pas rond de leeftijd van 5 à 6 jaar plaats vindt. Ook zou het zo kunnen zijn dat er dan mogelijk nog wat bultjes op het tandvlees ontstaan. Dat zijn dus allemaal zaken waar je op kunt letten als je kindje op zijn of haar mond gevallen is.

Voor ons leek nu alles in ieder geval in orde te zijn. Ninthe vond het onverwachtse eerste bezoekje aan de tandarts best wel spannend, maar gelukkig heb ik al vaak met haar geoefend om haar mond te openen en dat ik er dan gewoon eventjes inkijk of eventjes aan haar tandjes voel. Gewoon om te oefenen. Dit doet ze super goed, en nu werkte ze dan ook best goed mee. De kanjer!

Tandenpoetsen leuk maken

En in lijn met een bezoekje aan de tandarts, staat natuurlijk het tandenpoetsen. Een activiteit die bij veel peuters/kleuters waarschijnlijk niet in hun favorietenlijstje zal staan. Voor sommigen kan het zelfs een waar gevecht worden. Wellicht dat een van onderstaande boekjes of de playbrush je dan een beetje zou kunnen helpen om het tandenpoetsen weer leuk te maken.

tanden poetsen Titel: Anna poetst haar tanden
Auteur: Kathleen Amant
Prijs: € 12,95
Koop bij bol.com

Anna is moe. Ze gaat naar bed.
Maar eerst moet ze haar tanden nog poetsen. Anna pakt haar tandenborstel en mama doet er speciale peutertandpasta op. Dan kan het poetsen beginnen…
Een vrolijk verhaal met een aanstekelijk liedje dat tanden poetsen leuk maakt, voor peuters vanaf 24 maanden.  

de kiezenkrakers Titel: De kiezenkrakers
Auteur: Eve Tharlet & tandarts Reiko
Prijs: € 14,95
Koop bij bol.com

Feestje tussen tanden en kiezen Biba houdt erg veel van zoetigheid. Hij snoept het liefst de hele dag door. Maar op een dag heeft hij kiespijn en dan moet hij naar de tandarts. Gelukkig weet tandarts Reiko heel goed hoe je aan kinderen uit moet leggen wat ze kunnen doen tegen de Kiezenkrakers!
Tandarts Reiko heeft een eigen praktijk en vertelde dit verhaal altijd aan alle kinderen die wilden weten wat er gebeurt als je een gaatje in je gebit hebt. Zo gingen de kinderen beter poetsen en kwamen ze graag weer bij de tandarts langs.

johnny joker houdt zijn kiezen op elkaar Titel: Johnny Joker … houdt zijn kiezen op elkaar
Auteur: Dr. W. Reiter
Prijs: € 9,99
Koop bij bol.com

Veel peuters en kleuters hebben een hekel aan tandenpoetsen. Hoe maak je tandenpoetsen (weer) leuk? Door de kinderen zelf te laten ontdekken waarom het belangrijk is! Dit vrolijke boekje vol grapjes helpt kinderen daarbij. Johnny Joker vindt bijna alles grappig, maar tandenpoetsen vindt hij stom. Om het leuker te maken, stopt hij zelfs chocoladepasta in de tube. Op een dag is zijn moeder zijn kuren zat. In plaats van hem te dwingen of te straffen, zegt ze dat hij nooit meer tanden hoeft te poetsen. Een slimme zet, zo blijkt. Johnny vindt het eerst nog leuk, maar al snel groeit er van alles tussen zijn tanden en plakken zijn kiezen aan elkaar. Hij ontdekt zelf dat tandenpoetsen eigenlijk heel fijn is. Aan het einde van het verhaal staat hij dan ook enthousiast te poetsen

poets je tanden met dora Titel: Poets je tanden met Dora!
Auteur: Molly Reisner
Prijs: € 22,90
Koop bij bol.com

Dora en haar vrienden poetsen elke dag hun tanden. Wil jij helpen? Pak de tandborstel en poets! Kijk eens hoe schoon hun tanden en kiezen worden! Nu kunnen ze allemaal weer lachen. Lach je mee?

tadenpoetsen

Titel: Tandenpoetsen!
Auteur: Helga Warmels en Barbara de Wolf
Prijs: € 12,95
Koop bij bol.com

Tandenpoetsen kan een dagelijks terugkerend probleem zijn tijdens de peuterpuberteit. Helga Warmels en Barbara de Wolf hebben uit hun eigen ervaring geput. Kijk wat zij deden om hun peuters aan het poetsen te krijgen! De mama van Puk weet niet wat ze moet doen als Puk vieze tanden heeft. Maar Puk wel! Tandenpoetsen natuurlijk! En ze weet ook waarmee. ‘Niet met de afwasborstel, mama!’ Met dit boek wordt tandenpoetsen een feest!  

Tanden poetsen nóg leuker maken!

Naast deze boekjes heb je ook nog iets anders wat helemaal van nu is, namelijk de Playbrush!  Hiermee maak je tandenpoetsen nóg leuker.

playbrush

“Met de Playbrush worden kinderen (en volwassenen die in zijn voor een spelletje) gestimuleerd om spelenderwijs hun
tanden te poetsen. Playbrush motiveert om regelmatig, langer en nauwkeuriger te poetsen.”

Ik kende het nog niet, maar kwam het toevallig tegen in mijn zoektocht naar boekjes over tandenpoetsen. Wat een uitvinding! Hij is verkrijgbaar in roze of blauw.

playbrush 2

Heb jij nog tips om het tandenpoetsen leuk te maken? Ik lees het graag in de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 affiliate links

Comments

comments

8 gedachten over “Een onverwachtse eerste keer naar de tandarts & zo maak je tandenpoetsen leuk”

  1. Mijn tip: de oral-b disney magic timer app. Mijn zoontje was heel snel afgeleid en vond het allemaal maar lang duren dat poetsen. Met de app wordt er in 2 min. Een sticker tevoorschijn gepoetst. Zo kunnen ze stickers in een boekje verzamelen. Hier zijn we begonnen met mickey mouse en zijn nu bij mobeters!

  2. Tandenpoetsen is hier een drama. De poetsapp van aquafresh heeft dit een stuk draaglijker gemaakt voor onze Ninthe en voor de poetsende partij 😉

Leuk als je een reactie achterlaat!