slapen peuterbed

Wanneer stop je met het middagslaapje?

De overgang naar wel of geen middagslaapje is er eentje die ik persoonlijk erg lastig vind. Wanneer is het daar de goede tijd voor? Wanneer heeft je kindje echt dat slaapje niet meer nodig en hoe weet je of het zo ver is?

Het al dan niet doen van een middagslaapje was hier al een hele poos een twijfelgeval. En dat terwijl Ninthe nog niet eens twee jaar oud is. Het was sowieso al sinds ruime tijd dat we haar tussen de middag op bed legde, ze zo een hele poos lekker lag te brabbelen, en ik haar er dan na een uur of anderhalf weer uithaalde. Niet geslapen, maar in ieder geval wel gerust. Soms gebeurde het echter ook dat ze bijvoorbeeld na een uur alsnog in slaap viel.

Maar toen merkte we steeds meer op, dat er problemen begonnen te komen met het slapen ’s nachts. Het duurde soms wel ruim twee uur voordat ze eindelijk eens sliep nadat ze op bed gelegd was. En niet met gezellig gekeuvel zoals tussen de middag, maar met huilen en roepen. Bovendien werd ze ook weer steeds vaker ’s nachts wakker en moesten we er dus ook nog eens extra uit. Was het tijd om het middagslaapje te schrappen? Is dat niet wat vroeg? Ze is immers nog geen twee jaar.

middagslaapje
In slaap gevallen op de fiets
Hoeveel slaap heeft je kindje nodig?

Natuurlijk verschilt dit per kind. Het ene kind zal tussen de middag meer slapen dan de andere. Maar er zijn wel gemiddeldes te vinden op diverse websites. Volgens Slaap Baby Slaap heeft de gemiddelde twee-jarige zo’n 2 uur slaap nodig overdag. Slaapinfo komt met 1,25 uur, en alles wat je verder nog tegenkomt ligt daar ongeveer ergens tussen in. Laten we zeggen dat 1 à 2 uur slaap dus wel redelijk normaal is voor deze leeftijd. Moesten we het dan wel gaan schrappen?

Wel of geen middagslaapje?

De dagen dat Ninthe in bed gelegd werd maar geen middagdutje deed, kon ze het wel prima volhouden tot het einde. Bovendien viel ze dan ’s avonds vrijwel direct in slaap. Een heel verschil! Uiteindelijk hakte we de knoop door en besloten we toch om de middagslaapjes voortaan over te slaan.

En het werkte! ’s Avonds viel ze meteen in slaap, en ze sliep lekker de nacht door. Overdag kon ze het ook prima volhouden.

Tenminste, zo was het eventjes. Een week, misschien twee. En hoewel ze over het algemeen nu wel nog steeds ’s avonds meteen in slaap valt, wordt ze ’s nachts weer regelmatig wakker. Zeker één keer per nacht, en met een beetje geluk slaapt ze meteen weer door als je haar opnieuw instopt. Soms meerdere keren per nacht, of duurt het heel lang voor ze weer opnieuw inslaapt.

middagslaapje
Lekker slapen in de draagzak

Als we op pad zijn valt ze vaak wel nog in slaap. Bijvoorbeeld in de auto, achterop de fiets, in de draagzak. Zou dat dan toch betekenen dat ze haar slaap wel nodig heeft? Ze lijkt de dag wel prima vol te kunnen houden. Dus ja, wel of geen middagslaapje? Wat een lastige afwegingen! Het is soms zo lastig weten waar je goed aan doet. Vooralsnog houden we het zo zonder middagslaapje. Wie weet laat ze in de toekomst alsnog wel die behoefte zien, uiteraard passen we ons daar dan weer op aan.

Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie ging? Worden er nog middagslaapjes gedaan? Of wanneer verdwenen deze slaapjes? Laat het me weten in de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

Comments

comments

26 gedachten over “Wanneer stop je met het middagslaapje?”

 1. ahh wat een grote meid dan weer. hier 18 maand en trekt ze het echt niet zonder. Gelukkig maar want dan hb ik ook even tijd voor het huis etc. Ik hoop dat als onze tweede komt ze ook nog even smiddags slaapt:) Denk dat jullie een goede keus hebben gemaakt.

 2. Het zal inderdaad erg van kind tot kind afhangen & zo te horen werkt het bij jullie beter zonder.. Doen dan zou ik zeggen, ook al is ze nog maar 2. Als ze ’s avonds anders moeite heeft om in te slapen, is het ook niet leuk.

 3. Verschilt echt per kind. Lieke slaapt zo nu en dan nog ’s middags met d’r 3.5. Ligt er net aan hoe vroeg ze ochtend wakker is en wat ze die ochtend heeft gedaan. Maar je wilt natuurlijk ook dat ze ’s nachts lekker doorslapen, ehm tja lastig wel of niet middagslaapje. Misschien beginnen met om de dag nog wel een middagslaapje of zoiets.

 4. Ik weet nog dat het in fases ging, en dat je het meestal aan je kind merkt. Op een gegeven moment willen ze echt niet meer slapen en doen ze dat ook niet. En dan begint de overgang naar ‘geen middagslaapje’.

 5. Oja die fase..dat is een lastige. Wel/niet/Wel. Mijn meiden hebben nog best lang middagdutjes gedaan. Zeker tot hun 3e, maar toen ging het niet meer elke dag, soms hadden ze nog genoeg energie. Ik bekeek het gewoon van dag tot dag.

 6. Mijn oudste ging met 18 maanden al niet meer slapen overdag. Ik kon hem er wel in leggen, maar dan bleef het boven gezellig (danwel heel ongezellig, afhankelijk van zijn bui) tot ik hem er weer uit haalde.
  Mijn jongste sliep met 24 maanden nog (dat vond ik toen echt geweldig), en daarna was het ineens over. Mijn neefjes sliepen allebei echter tot ze dik over de 3 waren.
  Het verschilt echt enorm per kind he.

 7. Hoi, het is inderdaad een lastige vraag die waarschijnlijk bij elk kind wisselt. Onze dochter Emma sliep ook iets voordat ze twee jaar oud werd niet meer overdag. Wij vonden dat ook lastig omdat het jong lijkt maar ze leek er geen behoefte aan te hebben en sliep daardoor s avonds beter in. Onderweg viel ze wel regelmatig in slaap, nu nog steeds wel eens ( inmiddels net 3 geworden). Op kinderdagverblijf sliep ze eerst ook nog wel vaak met de andere kinderen mee, maar ook dat is steeds minder en inmiddels vaker niet dan wel. Uiteindelijk geven kinderen het waarschijnlijk zelf het beste aan. Het ene kind slaapt meer dan de ander en als ze verder uitgerust is zal het wel goed zijn en kun je slaap ook niet afdwingen. Het s nachts wakker worden en wel/niet goed inslapen gaat in fases, sommige periodes gaat het goed en dan weer weken minder.

  1. Dat klinkt een heel eind hetzelfde als hoe dat het hier met Ninthe gaat inderdaad! Ja vooral omdat ze nog zo jong zijn dan hè, dan verwacht je eigenlijk dat het ‘normaal’ is dat ze nog wat langer dat middagdutje zouden meepikken.

 8. Hier een 2,5 jarige die dus gewoon nog slaapt overdag. Ze wordt echt heel chagrijnig rond een uur of 5 als we dat niet doen en als we haar in bed leggen overdag slaapt ze eigenlijk altijd wel. Behalve bij m’n schoonmoeder.. Heel vreemd.

 9. Geniet van dat middagslaapje. Mijn dochter slaapt zelden ’s middags. En als.. dan vind ik het heerlijk ff zorgeloos de was of een beetje huishouden of de mails beantwoorden.

 10. Luca sliep ook al voor zijn 2e niet meer ’s middags. Hij wilde gewoon niet meer. Inmiddels ruim 3 en slaapt nog steeds niet ’s middags. Behalve als we met de auto weg gaan. Dan valt hij altijd in slaap. Voor dat Nola kwam ook nog wel eens in de buggy, maar nu Nola er is loopt hij altijd alles. Dus bijna geen slaapjes meer voor hem en hij doet het prima. Het zal idd per kind verschillend zijn. Ik ben benieuwd hoe dat straks met Nola gaat.

 11. Wat een herkenbaar verhaal. Hier slapen ze (ruim 3,5 en 2) allebei nog tussen de middag. De oudste moeten we af gaan bouwen ivm school en de jongste zou eigenlijk ook niet meer moeten slapen, omdat ze nog regelmatig ’s nachts niet doorslaapt. Maar als ze niet slaapt, is ze ’s middags niet te genieten dus wat is dan wijsheid. En stiekem vind ik die twee uurtjes rust ook wel erg lekker 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!