30-Day Declutter Challenge

September: 30 dagen opruimen

Ik ben erg blij met ons huisje, en de spulletjes die er in staan. Maar 1 ding wat ons wel tegen staat, is dat het vol is. Los van de meubels, kasten en overvloed aan speelgoed staan er ook overal plantjes, theelichtjes, kaarsen, potjes en andere versiersels die je huis moeten opleuken. Maar iedere keer komt er weer wat bij, en hoe lang wordt je huis er nog leuker van? Een keer is het te veel. En dan is het tijd voor een grote opruimen. Dit ga ik deze maand doen met de 30-Day Declutter Challenge.

30-Day Declutter Challenge

Ik kwam dit concept voor het eerst tegen op Simpel, met een snufje liefde. Het principe is eigenlijk simpel. De challenge neemt 30 dagen in beslag, en op dag 1 doe je één voorwerp weg, op dag 2 twee voorwerpen, op dag 3 drie etc. Totdat je op dag 30 nog dertig voorwerpen moet weg doen. Na een maand is je huis dus 465 voorwerpen lichter. Dat klinkt als een heleboel!

Ik ben voornemens om de voorwerpen in 3 categorieën de organiseren.

 1. Voorwerpen die meteen weggegooid kunnen worden.
 2. Voorwerpen die naar de kringloop kunnen.
 3. Voorwerpen die ik wil verkopen (marktplaats/rommelmarkt).

De spullen die ik weg wil gooien, die gaan meteen de prullenbak in. Met de rest van de spullen is het uiteraard niet de bedoeling dat ze alsnog heel lang blijven staan. Dus aan het eind van de maand kan de kringloop doos meteen naar zijn bestemming. En de rest van de spullen kunnen meteen te koop gezet worden, en hopelijk loopt dat dan ook een beetje vaart.

Het resultaat

Ik zal op drie momenten een update met jullie delen: na 10 dagen, na 20 dagen en aan het einde van de rit. Ik ben heel erg benieuwd hoe ik dit ga ervaren. Ik ben zelf heel erg van het bewaren van spulletjes. “Dat theelichtje hebben we toen van die en die gekregen”, “Stel dat ik dit ooit nog eens nodig ga hebben?”, “Wat als…”. Allemaal redenen om spullen te houden. Om maar niet te beginnen over mijn verzameling boeken. Ik denk dat ik toch al wel vlug bij de 1000 boeken in de buurt kom. En ik heb ze altijd allemaal willen houden. Maar nu vraag ik me af: waarom? Ga ik ze (allemaal) nog een keertje lezen? Is het echt het bewaren waard? Als je sommige spullen toch niet (meer) gebruikt, is het misschien tijd om de knop om te zetten!

En een hoop minder spullen, zal ook een hoop meer rust geven. Ik stoor me regelmatig aan de wanorde in huis. Ik probeer het opgeruimd te houden, maar hoe meer spullen je hebt hoe lastiger dat wordt uiteraard. Nou is het niet zo dat ons huis een zooitje is hoor, haha. Maar het is gewoon vol. En het mag best wat leger. Tijd voor actie!

Een klein kijkje in ons huisje

Eigenlijk hebben we in en om ons huis ook gewoon te veel ruimte. Hoe meer ruimte, hoe meer plek om spullen op te slaan. We hebben 6 slaapkamers, waarvan 3 daadwerkelijk in gebruik als slaapkamer. Wat betekent dat die andere drie dus vol staan met zooi. Dan hebben we in de tuin ook nog eens twee schuurtjes en een hobbykamer. Daar wil je de deur al helemaal niet van open doen haha.

Een kijkje in onze woonkamer (de opgeruimde variant 😉 ) laat je het volgende zien.

30-Day Declutter Challenge

Ik vind dit eigenlijk een heel leuk hoekje. Ik hou van mijn ei-stoel! Je kunt er lekker een beetje in schommelen en het zit heerlijk. Dat het eigenlijk een tuinstoel is maakt me niets uit, ik wil er altijd in kunnen zitten! Maar je ziet ook wel dat de stoel recht voor een kast staat. Wat het dan niet echt het meest praktische maakt.

Wat je ook meteen ziet is alle spullen op de kasten. Wat dat betreft zijn kasten echt van de punten die dit soort spulletjes aantrekken. Een deco-hartje hier, bloemetjes daar en noem maar op. Ik geloof dat bovenop de kast wel een stuk of vijf kaarshouders staan. Om dan nog maar niet te spreken over alles wat in de kasten ligt. Bergen DVD’s en CD’s en wie weet wat nog meer. Zo vaak kom je er eigenlijk niet eens in, want tja die stoel staat er voor hè 😉

30-Day Declutter Challenge

De zithoek. Ik houd van onze paarse muur. Ik ben niet zo blij met onze bank, eigenlijk zit ‘ie niet eens zo lekker dus een nieuwe bank staat zeker op ons wensenlijstje. Waar ik me het meest aan stoor is het rommelhoekje rechts achterin. Deze kast staat voornamelijk vol met alle kinderboeken van Ninthe en Milas. Naast de kast ligt ook nog een stapeltje spullen. Dit staat opgestapeld op de armleuning van de bank en dit zijn voornamelijk een ziljoen tijdschriften van abonnementen op bijv. Ouders van Nu die ik me heb laten aanpraten, maar waarvan ik nog nooit een tijdschrift heb gelezen. En die ik dus allemaal bewaar. Want stel dat ik ooit de tijd heb om ze te lezen?

DSC_0013

Het moge duidelijk zijn dat dit de speelhoek is. Die kast hebben we nog niet zo lang geleden gekocht, omdat het me wel handig leek om het speelgoed op soort te sorteren in alle bakken. Een bak met poppenspul, en bak met duplo etc. De kast puilt inmiddels al bijna uit, en dan staat er boven nog een grote rieten hutkoffer vol spullen waar nooit naar omgekeken wordt. Iets met overvloed…?

30-Day Declutter Challenge

Een kijkje in onze keuken. Je ziet al wat decoratie op de tafel. De aanrecht had ik toen onlangs al leeg gemaakt door alles eraf te halen wat we niet zo vaak gebruiken. Wat me nog niet zo bevalt is al die spulletjes die bovenop de aanrechtkastjes staan. Dit zijn voornamelijk vazen. Geen idee waar ik ze anders moet laten, maar daar staan ze ook niet zo mooi.

30-Day Declutter Challenge

De eettafel aan de andere kant. In de hoek een secretair die uitpuilt van de hobbyspullen. Ik heb een grote hobbykamer in de tuin, maar daar zit ik nooit aangezien dat niet praktisch is met twee kleine kinderen. Dus een deel van de spullen staat hier opgestapeld te verstoffen, want tijd om te hobbyen heb ik ook niet echt. En dan nog van de lelijke zwarte plastic opbergbakken ernaast. Het wordt er niet mooier op.

Opruimen dus!

En eigenlijk mis je nu nog delen van de woonkamer. Een groot dressoir met een grote spiegel erboven, een Amerikaanse koelkast, de babybox , een ingebouwde kast met poetspullen, koekboeken en nog meer rommel. Ik herhaal: het is dus vol. Hoogste tijd om daar wat verandering in aan te brengen.

Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal gaan. Aan de ene kant denk ik, ach appeltje eitje. Er zijn zoveel spullen, dat moet toch gaan lukken! Maar aan de andere kant denk ik: dat kan nog wel eens best lastig worden! Op dag 30 alsnog 30 spullen wegdoen?! 465 spullen in totaal?! Maar het gaat toch gebeuren, en ik houd jullie op de hoogte!

Zou je ook wel eens willen minimaliseren? Hoe pak jij dit aan?

Liefs, Cindy

Ps. heb je al gezien dat er deze week drie prijzen te winnen zijn? Meedoen kan nog tot en met zondag, bekijk snel de winactie!

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

17 gedachten over “September: 30 dagen opruimen”

 1. Die ei stoel is echt leuk! En wat een uitdaging! Zou ook wat voor mij zijn, maar ik doe het niet hahaha! Ben benieuwd hoe je gaat doen, succes in iedergeval.

 2. Fantastische stoel!
  Maar jeetje wat een uitdaging. 1 ding weggooien gaat nog wel, maar 30… Aan de andere kant zet t me wel aan het denken om toch ook eens zoiets te doen. Al is het maar voor het opgeruimde gevoel achteraf (en het excuus weereens iets nieuws te kopen nu er toch ruimte voor is haha)

 3. Wat een leuke kamer zeg! En dat opruimen gaan wij deze maand ook doen maar gewoon hoppa alles in 1 keer. Starten met de zolder want die is het ergste momenteel 😛

 4. Wat goed dat je deze challenge ook doet. Ik heb er heel veel aangehad. Ik deed hem wel omgekeerd dus ik begon op dag 1 met 30 spullen weggooien. Ik vond dat makkelijker omdat ik dan aan het eind van de 30 dagen geen 30 spullen meer bij elkaar hoefde te zoeken omdat het moeilijker werd. Succes en ik ga je volgen hoe het gaat.

  1. Bedankt! Dat had ik inderdaad gelezen, dat was ook wel een slimme aanpak! Ik ben benieuwd hoe ik dat op dag 30 ga vinden haha.

Leuk als je een reactie achterlaat!