Een lastige overgang naar het kinderdagverblijf

Milas gaat sinds enkele weken naar het kinderdagverblijf. Het kan voor ons als ouders soms al lastig genoeg zijn om je kindje daar (voor het eerst) naar toe te brengen, dus je hoopt maar dat ze het er goed doen. Voor Milas geldt dit helaas (nog) niet. Hij vindt het maar niets daar. Hoe kun je de overgang naar het kinderdagverblijf versoepelen?

De stap naar het kinderdagverblijf vond ik persoonlijk deze keer niet zo heel lastig. We kenden de plek en de leidsters immers al, omdat Ninthe er ook naartoe gaat. Daarom wist ik op voorhand dat Milas daar in goede handen zou zijn.

We hadden er zelfs voor gekozen om hem al wat eerder naar het kinderdagverblijf te laten gaan dan de einddatum van mijn verlof. Zo heb ik in ieder geval één dag in de week mijn handen vrij om een hoop achterstallig onderhoud in het huis te doen. Iets wat er anders met twee kleine kindjes haast niet van komt.

overgang naar het kinderdagverblijf versoepelen
Helemaal uitgeteld na een dagje KDV, valt hij direct in slaap als we naar huis rijden.

Voor Milas is deze overgang echter erg lastig gebleken. De leidsters hebben het idee dat alles erg hard bij hem binnenkomt. Ze vinden het een gevoelig mannetje en de benaming hoog sensitief hebben ze ook al laten vallen. Hoe dan ook, als hij daar is wil hij niets anders dan de hele dag bij de leidsters in de buurt blijven. Als ze hem even weg moeten leggen, is het alleen maar huilen en slapen zit er ook nauwelijks in.

En dat is natuurlijk wat ik als moeder niet hoop te horen aan het einde van een dag. Ik vind het zo sneu voor mijn kleine mannetje. Ik zou zo graag willen dat hij daar ook zijn plekje kan vinden, en dit ik hem daar met een gerust hart kan achterlaten en weet dat het goed komt. Wat dat betreft ben ik juist wel blij dat hij al eerder naar het kinderdagverblijf is gegaan dan het einde van mijn verlof. Nu heeft hij alvast de kans om te wennen, maar kan ik hem ook eventueel eerder ophalen als het écht niet gaat. Als ik straks weer aan het werk ben, gaat dat niet. Nu is hij hopelijk voor die tijd gewoon helemaal gewend.

De overgang naar het kinderdagverblijf versoepelen

Natuurlijk probeer je als moeder van alles uit om de overgang zo soepel mogelijk te laten lopen, en hem daar ook zo veel mogelijk op zijn plek te laten zijn. Nadat hij drie weken achter elkaar alleen maar had gehuild op het KDV, heb ik afgelopen maandag de volgende tips uitgeprobeerd.

1. Een eigen knuffeltje

Je kindje vindt het wellicht fijn om iets herkenbaars van thuis mee te nemen, zoals een eigen knuffeltje. Vaak zit daar ook de geur van thuis aan, en wellicht kennen ze het in het bedritueel. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om dit knuffeltje mee te nemen naar het kinderdagverblijf, zodat de slaapsituatie daar ook zoveel mogelijk op thuis lijkt.

2. Iets met de geur van mama

Een week lang heb ik in bed geknuffeld met een hydrofieldoek. Zo zou deze doek mijn geur in zich opnemen, en dat is natuurlijk een hele herkenbare geur voor Milas aangezien hij nog de hele dag zo dicht bij mij in de buurt is. Als dit bij hem in het bedje gelegd wordt, zal dit voor hem erg vertrouwd ruiken en dit zou het wellicht gemakkelijker kunnen maken om daar tot rust te komen.

3. Een vast ritueeltje

Eigenlijk hebben we voor Milas (nog) niet echt een vast ritueel bij het naar bed brengen. Maar als je die wel hebt, is het handig dat de leidsters op het kinderdagverblijf daarvan op de hoogte zijn en dit ook kunnen doen. Dit biedt herkenbaarheid en zo weet je kindje dat het slaapje er aan zit te komen. Wat voor Milas thuis heel herkenbaar lijkt te zijn, is het feit dat hij in bed in zijn inbaker slaapzak ligt. Thuis gaat hij de laatste tijd dan ook altijd heel goed zelf slapen. Op het kinderdagverblijf gebruiken ze deze slaapzak ook.

puckababy
Lekker slapen in de puckababy
4. Meerdere dagen?

Een tip die we ook nog kregen, maar vooralsnog niet opgevolgd hebben, is om hem wellicht voor een bepaalde periode meerdere dagen te laten gaan. Milas gaat namelijk maar 1 dag in de week. Dit maakt het misschien ook wat lastiger om goed te kunnen wennen. Daarom heeft het voor Milas misschien gewoon wat meer tijd nodig. Om hem meerdere dagen te laten gaan, dat zie ik nu nog niet echt zitten. Maar als dat voor hem echt nodig zou blijken te zijn, dan wil ik dit altijd nog overwegen.

Het resultaat

Afgelopen maandag ging Milas dus voor het eerst met het knuffeltje en de naar-mij-ruikende hydrofieldoek richting het kinderdagverblijf. En zowaar, het ging echt beter dan de keren daarvoor! Het was zeker nog niet hoe we het graag willen zien, maar er zat in ieder geval duidelijk vooruitgang in. Hij was meer tevreden, vond het ook vaker prima om even zelf te ‘spelen’ en hij heeft wat beter geslapen (nog lang niet zoals hij thuis doet, maar hé het is een verbetering!). Dus uiteraard was ik blij verrast toen ik dat aan het einde van de dag, en vind ik het vooral ook zo fijn voor hem. Hopelijk zetten we deze lijn nu door!

Wat zijn jouw tips om de overgang naar het kinderdagverblijf te versoepelen? Ik lees het graag in de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

3 gedachten over “Een lastige overgang naar het kinderdagverblijf”

  1. Onze dochter sliep heel slecht toen ze voor het eerst naar het kinderdagverblijf ging (met 5 maanden). We zijn haar toen met zo’n lodger-dekentje gaan inbakeren, op aanraden van een vriendin. Ze had er eentje voor thuis en eentje voor op het kdv. Toen ging het wel goed. Het blijft lastig hoor, dat wennen. Hopelijk heeft Milas het snel naar zijn zin!

Leuk als je een reactie achterlaat!