overgang naar peuterbed

Een soepele overgang naar het peuterbed?

Onze vakantie vonden we een goed moment voor de overgang naar het peuterbed met Ninthe. We waren vrij, dus mocht het de eerste nachten voor veel slaapproblemen zorgen, dan zou dat minder vervelend zijn dan tijdens een drukke werkweek. Ik vond het wel spannend, want hoe zou ze er op reageren? Vandaag hoe het ging en onze aanpak om dit vlot te laten verlopen.

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze dan. We merken bij Ninthe dat ze daar ook absoluut wel baat bij heeft. Als we iets aankondigen, weet ze immers dat het er aan zit te komen en kan ze zich daar een beetje op voorbereiden.

Met de overgang naar een peuterbed is dit wat lastig, want weet je kindje immers veel wat jij allemaal bedoelt met een peuterbed, een ander bed of een nieuw bed.

Voordat we ermee aan de slag gingen had ik al tegen Ninthe gezegd dat ze een ‘nieuw’ bedje kreeg. Dit leverde echter een luidkeels NEE op. Ze wilde helemaal geen ‘nieuw’ bedje. Dit was haar bedje. Wat moet je nou weer met een nieuw bedje?!

overgang naar het peuterbed
papa haalt het ledikant uit elkaar

Daarom ging ik het daarna anders noemen. Ze kreeg een ‘grote meisjes bed’. Dit vond ze toch wel wat interessanter klinken. Ieder (klein) kindje wil immers graag een ‘groot meisje’ zijn. Het ‘grote meisjes bed’ ging er dus wel in, en later ging ze het zelf ook zo noemen.

Meehelpen met de veranderingen

Als je ’s ochtends wakker wordt in het ledikant, en ’s avonds opeens een ander bed in je kamer hebt staan, kan dit misschien nog wel eens rauw op je dakje vallen. Dat zal het slapen in het nieuwe bed dan wellicht niet direct bevorderen.

overgang peuterbed

Daarom besloten we om Ninthe bij dit proces te betrekken. Ze keek toe hoe papa haar ledikantje uit elkaar haalde, en hier een peuterbedje van maakte. En uiteraard mocht ze zelf ook meehelpen! Zo hebben ze samen het ‘grote meisjes bed’ van Ninthe in elkaar gezet, en heeft Ninthe kunnen zien wat er allemaal precies gebeurde.

overgang naar peuterbed

Zorg dat je die avond niets gepland hebt

Oké, hier maakten wij een hele domme fout. Toen wij ’s ochtends het bed omgebouwd hadden, had ik er geen seconde bij stil gestaan dat we die dag nog verdere plannen hadden, en dat we die avond samen naar de musical zouden gaan. Dat betekende dus dat ik er niet bij kon zijn om Ninthe voor het eerst in haar peuterbedje te slapen te leggen. Ik baalde hier wel een beetje van, maar ik voelde me ook enorm schuldig!

Oma kwam namelijk oppassen. En wat nou als het niet goed zou gaan? Dan zat oma daar mooi mee te kijken. Gelukkig vond oma het zelf allemaal niet zo’n probleem, maar erg handig van ons was het niet. Hier had ik zeker beter om moeten letten en dat zal me geen tweede keer meer overkomen.

De overgang naar het peuterbed: Ging het goed?

En ’s avonds, na het gebruikelijke bedritueel, was het dan eindelijk zover. Ninthe zou voor het eerst gaan slapen in haar nieuwe bedje. We mochten het helaas zelf niet meemaken, maar konden natuurlijk wel van oma te horen krijgen hoe het gegaan was. In de pauze van de musical belde we dan ook meteen op om dit te horen. En gelukkig was ze gewoon heerlijk in haar bedje gaan liggen, en ging ze slapen alsof ze nooit in een ander bedje gelegen had. Super fijn!

overgang naar peuterbed
Het bedje ligt ook net zo fijn!

Toen we weer thuis kwamen, hoorden we echter ook wel het nadeel van een peuterbedje: ze was eruit gevallen. En later die nacht viel ze er nog drie keer uit. De volgende dag zijn we dus meteen nog maar een bedhekje gaan kopen, zodat ze even kan wennen aan het feit dat het geen ledikantje meer is en ze er dus zelf in en uit kan. We hebben een bedhekje die je zelf qua formaat kan aanpassen. Zo kan hij alsnog de hele lengte van het bed beslaan, maar kun je hem ook kleiner maken. Zo heeft ze toch de bescherming om niet uit bed te vallen, maar zou ze er ook wel zelf in en uit kunnen gaan. Ideaal!

Al met al ben ik super blij dat ze dit zo goed opgepikt heeft. Je hoort ook wel eens andere verhalen. Wellicht dat deze aanpak voor Ninthe daar ook aan heeft bijgedragen.

Hoe ging deze overgang bij jou? Heb jij nog goede tips ter aanvulling? Ik lees het graag bij de reacties!

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

10 gedachten over “Een soepele overgang naar het peuterbed?”

  1. Denk dat het voor je kindje echt wel iets spannend is, die bedwisseling… Gelukkig is het goed gegaan (behalve het vallen dan)! Wij hebben ook zo’n babybed dat we kunnen ombouwen tot een groter bed 🙂 Maar dat is nog niet voor direct…

  2. Ah wat sneu van dit vallen. Maar helaas kan het gebeuren inderdaad. Bij ons ging het eigenlijk heel erg makkelijk maar dit kwam denk ik meer omdat onze zoon een autobed kreeg en hij vanaf het eerste moment er helemaal gek op was 🙂 Slim trouwens om het een grote meisjes bed te noemen, wij gebruiken die term ook wel eens in andere situaties.

Leuk als je een reactie achterlaat!