Milas 4 maanden

Smakelijk eten: eerste babyhapjes + tips

Bij vier maanden mag je, als je dat wilt, beginnen met de eerste hapjes van je kindje. Ook wij zijn er met Milas onlangs mee begonnen. Waar kun je het beste mee beginnen? En wanneer begin je precies? Vandaag onze ervaringen plus wat tips.

De eerste babyhapjes: wanneer begin je?

Als je denkt aan de eerste oefenhapjes, dan komt meteen al het eerste vraagstuk naar boven: wanneer begin je hiermee? Hier zijn veel verschillende meningen en ideeën over, maar wat mij gewoon het belangrijkste lijkt: doe wat voor jou goed voelt.

Er zijn veel moeders die graag het eerste halfjaar enkel en alleen borstvoeding willen geven. Omdat dit natuurlijk de belangrijkste voedingsbron van je kindje is, of omdat ze graag hun kindje willen laten eten volgens de Rapley Methode. Bij deze methode krijgen de kindjes geen gepureerde hapjes maar gewoon stukjes fruit/groente en kunnen ze dit zelf gaan leren ontdekken. Maar hiervoor moeten ze wel oud genoeg zijn, zodat ze zelf het stuk fruit of groente kunnen pakken en vasthouden.

Volgens de ‘officiële richtlijnen’ mag je beginnen met oefenhapjes als je kindje vier maanden is.  Je kunt ook wachten tot je kindje zelf laat merken dat het er aan toe is. Vaak zeggen ze dat je dit merkt doordat ze ‘het eten uit je mond kijken’.

Wijzelf zijn een weekje eerder begonnen dan dat Milas 4 maanden was, omdat wij dachten dat het er tijd voor was.

Eerste babyhapjes
Ninthe helpt als trotse grote zus graag mee bij deze eerste hapjes!
Wat ga je geven?

Als je hebt besloten dat je het eerste hapje wilt gaan geven, komt vaak het volgende vraagstuk: geef ik eerst groente, of eerst fruit? Zelf zijn we met groente begonnen: er wordt gezegd dat je kindje hierdoor ‘later’ ook beter groente zal gaan eten. Of dit waar is, geen idee. Maar ik vind het de moeite van het proberen waard. Wij begonnen zelf met worteltjes, omdat dit wat zoeter van smaak is en daardoor misschien wat lekkerder gevonden zal worden.

Potjes of vers gepureerde voeding? Nog zo’n vraagstuk. Het voordeel van vers is dat het goedkoper is. Wellicht eet je zelf iedere avond groente wat je kindje ook mag eten, en kun je gewoon een beetje van je eigen groente pureren en geven. Heb je geen tijd of zin om dit te doen, dan zijn kant en klare potjes naar mijn idee ook een prima alternatief.

Let er wel op dat je kindje totdat het 1 jaar is, nog niet alles mag eten. Bekijk hiervoor ook deze tabel van het Voedingscentrum!

eerste babyhapjes
Je baby zijn eerste hapjes geven kan ook je peuter aan de groentes krijgen! Leg bij Ninthe een stuk broccoli op d’r bordje en ze eet het niet, maar als Milas zijn hapje krijgt dan eet zij nadien alle restjes met smaak op. Haha!
Tips om de overgang te versoepelen

Tenslotte nog twee tips waar wij veel voordeel van hebben gehad:

  • Als je verse groente of vers fruit klaar maakt, kun je het pureren met een klein beetje water/borstvoeding/flesvoeding. Zo wordt het net wat smeuïger. Het toevoegen van een beetje voeding zou ook de overgang naar vast voeding wat kunnen versoepelen.
  • Wij geven als vanaf dag 1 de vitamine druppels op een lepeltje. Hierdoor heeft Milas het lepeltje al een beetje leren kennen voordat hij daadwerkelijk met hapjes begon. Met Ninthe deden we dit niet, en ik merk duidelijk het verschil dat Milas hier al wel baat bij heeft gehad.

Al met al blijft toch het devies: volg gewoon je eigen gevoel en geniet vooral van deze nieuwe fase!

Wanneer begon jij met de eerste hapjes?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

 

Comments

comments

2 gedachten over “Smakelijk eten: eerste babyhapjes + tips”

Leuk als je een reactie achterlaat!