teddybeer ziek

Een oorontsteking voor Milas

Is Ninthe net weer lekker opgeknapt na haar opname in het ziekenhuis, nu is Milas aan de beurt. Achja, zo zul je met kinderen waarschijnlijk altijd wel aan het kwakkelen blijven. Milas zit namelijk sinds woensdag aan de antibiotica in verband met een oorontsteking, de arme jongen. Vandaag meer over dit kinderkwaaltje. Waar kun je op letten en wat kun je er aan doen?

Oorontsteking bij baby’s en kinderen

Een oorontsteking is een veelvoorkomend ziektebeeld bij baby’s en kinderen. Zo’n 8 op de 10 kinderen heeft dit namelijk wel een keer gehad voor hun 3e verjaardag. Vaak kan zoiets beginnen met een simpele verkoudheid. Vocht en vuil kan dan opgesloten komen te zitten in het middenoor. Hierdoor gaat het trommelvlies bol staan, en dat geeft de bekende oorpijn.

Bij Milas begon het ook met een verkoudheid, hoewel die verkoudheid eigenlijk alweer op zijn retour leek en ik zelf geen klachten had gezien die op een oorontsteking konden duiden. Het enige wat in het begin anders was, was dat hij al een paar dagen slecht dronk. Slikken kan extra oorpijn geven, dus wellicht dat dit achteraf dan ook de verklaring is geweest.

oorontsteking
Helemaal niet lekker in zijn vel

Het echt ziek worden begon pas in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij werd in de nacht al wakker, wat ongewoon is voor hem maar op zich heel gebruikelijk voor kleine baby’tjes in het algemeen. Toen zochten we er dan ook niets achter en manlief ging hem de fles geven. Hij werd echter gefrustreerd van het drinken van de fles, en wij snapten niet zo goed waarom (achteraf dus waarschijnlijk: oorpijn). Uiteindelijk sliep hij weer verder, maar werd rond 5u/half 6 weer wakker. Deze keer ging ik er uit en ik voelde meteen dat hij bloedheet was. Koorts? De thermometer bevestigde het. Hij kreeg van ons een zetpil, de fles frustreerde hem wederom en het was alleen maar huilen. Vanaf dat moment bleef hij ook ontroostbaar.

Om 9u nogmaals de temperatuur genomen: 39 graden. Dat was dus met paracetamol. In combinatie met het ongewone ontroostbare gedrag en het niet kunnen slapen toch maar even de huisarts gebeld. Daar werd om half 11 een plekje voor ons vrijgemaakt en kwam uiteindelijk de conclusie: oorontsteking.

Wat te doen bij oorontsteking

Als je kindje een oorontsteking heeft, zijn er een paar dingen waar je zelf al op kunt letten of die je kunt doen. Zo kan een paracetamol (let op de juiste dosering!) helpen om de pijn te verlichten. Neusspray kan hier ook voor zorgen, mocht de neus verstopt zitten. Door dit met een zoutoplossing open te sprayen vermindert namelijk ook de druk op de oortjes.

Het is belangrijk dat je kindje goed drinkt. Als plat liggen vervelend is kun je eventueel het hoofdeinde van het bedje wat omhoog zetten. Ook dit vermindert druk op de oortjes.

Onze huisarts vertelde dat ze bij oudere kindjes vaak eerder even het beloop afwachten, en bij baby’s sneller zullen ingrijpen. Vandaar dat Milas nu antibiotica heeft voorgeschreven gekregen. Bij twijfel kun je altijd het beste je huisarts raadplegen.

Belangrijk om te weten is dat er een scheurtje kan ontstaan in het trommelvlies. Dit komt door de druk die erop staat. Hierdoor kan het opeens zijn dat de vuiligheid eruit komt stromen (het zogenoemde loopoor). Hier hoef je niet van te schrikken, dit zal voor je kindje over het algemeen juist prettig zijn omdat de druk dan weg is.

Oorontsteking voorkomen

Natuurlijk kun je niet altijd een oorontsteking voorkomen, maar er zijn wel een paar manieren om te voorkomen dat er zich geen extra viezigheid gaat ophopen in het middenoor. Zo kun je beter niet met een wattenstaafje de oren schoonmaken, omdat dit de viezigheid alleen maar weer naar binnen duwt. Ook kun je je baby tijdens en na de voeding het beste rechtop houden (hoek van 30 graden). Hierdoor verklein je de kans dat er voeding in het middenoor terecht komt. Het beste is om ook na het voeden je kindje 30 minuten in deze houding te houden.

oorontsteking
Het arme mannetje helemaal uit zijn doen
Milas en zijn oorontsteking

Ons arme mannetje was er woensdag ochtend helemaal van ondersteboven. Veel huilen, niet slapen. Net na het middaguur kreeg hij zijn eerste antibiotica plus weer een zetpil, en daarna vond hij eindelijk wat meer rust en heeft hij een hele poos geslapen. Als hij weer wakker was, was hij echter duidelijk ongelukkig.

Tegen de avond werd hij wat rustiger, en kon er soms een voorzichtig lachje vanaf. In de nacht had hij weer redelijk goed geslapen. De medicatie leek dus als wel snel zijn effect te laten merken. Momenteel slaapt hij veel, maar lijkt hij in ieder geval alweer iets lekkerder in zijn vel te komen zitten. Arm mannetje! Hopelijk is hij snel de oude.

Hebben jouw kindjes ook wel eens een oorontsteking gehad?

Liefs, Cindy

Disclaimer: ik ben geen medisch specialist. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Artikel tot stand gekomen met behulp van deze bron, eigen ervaringen en het gesprek met onze huisarts.

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

Comments

comments

2 gedachten over “Een oorontsteking voor Milas”

Leuk als je een reactie achterlaat!