potje zindelijkheidstraining

Zindelijk worden: ze geven het zelf wel aan?

Het is alweer even geleden dat we met Ninthe aan de slag wilde gaan met de “zindelijk in drie dagen”  training. Uiteindelijk liep dat toen niet goed af omdat we in het ziekenhuis belandden, en eigenlijk hebben we het daarna niet echt meer opgepakt. Er wordt ook altijd gezegd: “als het zover is, geven ze het zelf wel aan”. Is dat ook zo?

De zindelijkheidstraining ligt dus al even stil. Het heeft ook allemaal geen haast natuurlijk, Ninthe is pas net twee maandjes twee. Het komt allemaal vanzelf. We hebben er niet echt meer aandacht aan besteed, en als we al eens vroegen of ze op het potje wilde plassen was het resoluut ‘nee’.

Ze geven het zelf wel aan

Tot twee weken geleden, opeens was daar een ommekeer. Op maandag waren zowel Alexander als ik werken, en mijn schoonmoeder paste op. Toen ik thuis kwam kreeg ik het meteen te horen: Ninthe had wel twee keer op het potje geplast! Wow, wat een verbazing en wat super! Groot applaus natuurlijk, en trots dat ze was!

Daarna weer een paar dagen niets, totdat ze donderdags opeens tegelijk met papa naar het toilet wilde, ging zitten en meteen een plasje deed. Vol trots hebben we haar naar een van de oma’s/opa’s laten bellen, zodat ze het goede nieuws mocht vertellen. Je ziet haar hierdoor meteen groeien van trots!

En sinds ongeveer dat moment is het elke dag wel een keertje raak, ze geeft aan dat ze wil plassen, gaat op het potje zitten en doet zowaar ook echt een plasje. De ene keer meteen, de andere keer duurt het even. Maar ze wil er niet vanaf voordat ze ook daadwerkelijk geplast heeft. Super knap natuurlijk! En het lijkt dus inderdaad echt waar te zijn, of in ieder geval voor ons: als ze zover zijn, geven ze het vanzelf wel aan!

zindelijk worden
Aap mag ook op het potje plassen.
Hoe nu verder?

Alle ingrediënten lijken er dus te zijn om echt over te gaan op het zindelijk worden. Hoe nu verder, rijst dan de vraag? Voor nu leggen we er nog niet zo heel veel nadruk op. We vragen af en toe of ze op het potje wil plassen, maar als ze niet wil gaan we het ook niet pushen. Dan niet.

En als ze wel wil plassen en ook daadwerkelijk iets op het potje doet, dan wordt ze met veel enthousiasme, luid applaus en duizend knuffels overladen. Trotser zou ze dan niet kunnen zijn. Ze vindt het fantastisch en is er echt helemaal klaar voor.

Ik denk dat de volgende stap een sticker-beloningssysteem wordt. Binnenkort wil ik wat stickers gaan inslaan en een leuke beloningskaart maken. Bij iedere plas op het potje krijgt ze dan een stickertje, en als de kaart vol is mag ze iets leuks uitzoeken. Ik ben benieuwd hoe ze daar dan op gaat reageren!

Hoe pakte jij dit aan? Zou je nu juist doorpakken of het ook zijn beloop laten gaan? Ik ben benieuwd, laat het me vooral weten in de reacties!

Comments

comments

10 gedachten over “Zindelijk worden: ze geven het zelf wel aan?”

  1. Als het lukt inderdaad proberen door te pakken. Fijn hoor, ze is vlot! We wachten het hier ff af. De oudste werd snel zindelijk op de peuterspeelzaal, zien plassen doet plassen. Nou ja, dat werkte daar zo.

    1. Zien plassen doet plassen geloof ik inderdaad ook wel ja! Denk dat bezoekjes aan de peuterspeelzaal voor Ninthe ook wel hebben meegeholpen.

  2. Bij mijn oudste dochter ging het ook vanzelf, maar bij mijn jongste hebben we alles uit de kast moeten halen. Zelfs op het moment dat ze 4 was en naar school ging, was ze nog niet zindelijk. We zijn nu ruim een maand verder en gelukkig gaat het nu vaker goed, dan dat ze in een andere broek thuis komt, dan ik haar ’s ochtends had aangedaan 😉 Ik schreef er ook een blog over https://www.mamasliefste.nl/blog/beken-bijna-4-jaar-en-nog-zindelijk/

    1. Oh dat lijkt me dan ook spannend inderdaad, zo vlak voor het naar school gaan. Komt er toch een soort van ‘druk’ op te liggen.

  3. heb het afgelopen zomer geprobeerd met een potje, maar het grootste deel belandde op de grond. Dus nog maar even wachten. Al een tijdje komt ze bij mij op de wc kijken en wil dan ook, maar deed niks. Tot ze een paar weken geleden een gesprek heeft gehad met haar oudere neefje, terwijl hij op de wc zat. Sindsdien wil ze op de wc (potje wil ze niet, die is voor pop). Vaak zegt ze dat ze naar de wc moet, terwijl ze haar luier vol plast, maar ook geregeld is ze net op tijd. Ze blijft ook net zolang (met een boekje) op de wc zitten tot ze klaar is. En dan is ze zelf helemaal trots en happy! Ze is nu 23 maanden, dus nog vrij jong, maar ik stimuleer haar wel.

  4. De interesse moet er zijn denk ik.. Bij ons staat het potje nu ook al, maar puur omdat Lenne er interesse in had en af en toe wil ze er graag even opzitten. Maar ze is nog geen anderhalf dus het is nog wat vroeg om effectief een plasje te doen op het potje..

Leuk als je een reactie achterlaat!