Dineren in het donker

Onlangs waren manlief en ik samen uit geweest op onze maandelijkse date. Deze keer gingen we iets aparts doen: dineren in het donker! Wat een bijzondere ervaring was dat! Wij vonden het in ieder geval een aanrader. Daarom daarover vandaag meer.

Waarom dineren in het donker?

Het is waarschijnlijk niet iedere dag dat je denkt: laat ik vanavond voor mijn date maar eens gaan dineren in het donker. Toch vonden wij het een speciale en unieke gebeurtenis. Maar hoe we erbij kwamen? Dat heeft te maken met mijn werk: ik werk namelijk bij een instelling voor blinden en slechtzienden. Het ‘dineren in het donker’ waar wij heen gingen wordt maandelijks mede georganiseerd door de organisatie waar ik werk, en daardoor wist ik van het bestaan.

En hoewel je dagelijks met blinden en slechtzienden kunt werken, blijft het voor ons als zienden mensen toch erg moeilijk om ons ook maar enigszins een voorstelling te maken van hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Daarom is dat altijd al bijzonder als je dat op wat voor manier dan ook een keertje kunt meemaken. Dan weet je toch een beetje beter hoe het dagelijkse leven er dan aan toe gaat. En simpelweg ‘dineren’  is natuurlijk iets wat alle dagen terug komt. Een mooie ervaring om dit dus eens in het donker te doen.

Het begin van de avond

Eenmaal aangekomen bij het restaurant, werden we ontvangen in een (verlichte) zaal met alle mensen die deze avond gingen dineren in het donker. We kregen een drankje en wachtten tot iedereen gearriveerd was. Toen kwamen de dames die deze avond begeleidden en zij vertelde wat over de organisatie en over dineren in het donker.

Alle dames hadden een nachtkijker bij zich. Daarom zouden zij als enige in ieder geval nog iets zien in de donkere ruimte. Een voor een namen ze ons in groepjes mee naar de zaal waar wij geen hand meer voor ogen zouden kunnen zien. Zodra we de zaal ingingen moest dit ook echt in polonaise achter de dame in kwestie aan, zodat zij ons naar onze tafel kon brengen. Anders zou dat om te beginnen al niet goed komen.

dineren in het donker
Bron afbeelding: website
En dan eten in het donker!

En dan komt het moment dat je moet gaan eten in het donker. Dingen zoals de waterkan opzoeken, je glas erbij pakken en deze inschenken en vullen met water (wanneer is je glas vol?!) zijn opeens niet meer zo simpel en vanzelfsprekend. Maar ook eten was een hele unieke ervaring.

Want zo werd er bijvoorbeeld niet verteld wat we op ons bord kregen, of waar de schaal met frietjes en het bakje met mayonaise neergezet werd. En waar op je bord ligt het vlees, waar de salade en waar de champignonsaus? Wat ben je überhaupt aan het eten? En hoe snijdt je je vlees als je niet kunt zien wat je aan het doen bent? Je denkt dat je een klein puntje afsnijdt, maar als je het in je mond wilt stoppen blijkt er een halve biefstuk aan je vork te hangen.

Kortom, zoiets alledaags en vanzelfsprekend als ‘eten’ roept al een heleboel uitdagingen en vraagtekens op. Na zo’n avond krijg je gegarandeerd meer respect voor mensen bij wie aan het einde van de avond die lamp niet meer zal aan gaan. Bij mensen voor wie het altijd donker zal blijven.

Als we opeens niet meer zien

Het is bizar om te merken wat er allemaal gebeurd als we onze ogen niet meer kunnen gebruiken. In de eerste plaats kunnen we onze tafelgenoten niet meer zien. En om de een of andere reden gaan we naarmate de avond vordert ook denken dat we elkaar niet meer goed kunnen horen. Denken je hersenen dat als je iemand niet ziet je harder moet gaan praten omdat diegene dan wel ver weg zal staan??  Het schijnt altijd te gebeuren dat iedereen dan namelijk ook steeds harder gaat praten.

En al die geluiden, dat is opeens echt een aanslag op je lichaam. Je moet het immers opeens voor een groot deel van je gehoor hebben. Gegarandeerd dat je aan het einde van de avond enorm moe bent. Doodop van alle prikkels en ervaringen.

Maar wat ook heel bizar was om te merken, is dat je opeens niet meer kunt proeven wat je aan het eten bent als je het niet kunt zien. Ik houd bijvoorbeeld helemaal niet van tonijn, en zou dat nooit eten. Je denkt dat je de smaak uit honderden zou herkennen, maar volgens mij was ik al halverwege mijn bord voor het eindelijk tot me doordrong dat we tonijn aan het eten waren.

En zo ging dat met meer dingen. Zo heb ik blijkbaar een aardbei op. Ik houd van aardbeien! Maar ik had geen idee dat ik dat gegeten heb. En ook had ik regelmatig dat ik iets in mijn mond kreeg, dat ik dacht ‘ik ken die smaak, dit heb ik vaker gegeten!’, maar dat ik het gewoon niet kon plaatsen omdat ik het niet kon zien.

Een unieke ervaring

Kortom, het was een hele bijzondere en unieke ervaring. Of je in het dagelijks leven nu wel of niet met blinden en slechtzienden te maken hebt, ik kan het iedereen aanraden om eens mee te maken. Ook al kun je elkaar niet zien, het is toch een leuk avondje uit en eens een keer wat anders dan een standaard drie-gangen-diner. Wij ondergingen deze unieke belevenis in dit restaurant, maar een zoektocht op google maakte me al duidelijk dat het ook op andere plekken mogelijk is om dit te gaan ervaren!

Kende jij het concept al? Lijkt het je ook wat om eens te gaan ervaren?

Liefs, Cindy

Volg me ook op Bloglovin, Instagram, Facebook, Twitter of YouTube!

Bron uitgelichte afbeelding: oudlondon.nl

 

Comments

comments

4 gedachten over “Dineren in het donker”

  1. O haha ik schreef op Facebook nog wat leuk, maar zie nu de hele diepere betekenis. Ik pas mijn commentaar bij deze gelijk aan in wat mooi. Echt, wat een bijzondere manier om begrip te kweken!
    Apart trouwens dat je minder proeft, ik had verwacht dat je juist meer smaken zou kunnen onderscheiden omdat één van je zintuigen uitgeschakeld is. Zou het ook weleens willen doen eigenlijk (hoewel niet met tonijn, dat lust ik niet)

  2. Wel eens van gehoord. Maar ik weet niet of ik het zou willen/kunnen. Wat als je allergisch bent voor bepaald voedsel en het binnenkrijgt op deze manier omdat je niet weet wat er op je bord komt? Ik weet het gewoon niet haha. Ze zullen wel druk geweest zijn met opruimen na afloop hahaa.

Leuk als je een reactie achterlaat!