fotodagboek

Gastblog | Hoe ga jij om met moeilijke eters?

Voor veel ouders zal dit herkenbaar zijn; peuters die niet willen eten, hun groenten weigeren en zelfs beginnen te krijsen wanneer zij eten zien. Dit kan voor jou als ouder zijnde een enorme frustratie zijn wanneer je kind niet wilt eten. Daarom hebben wij hier 7 praktische tips hoe je om moet gaan met moeilijke eters.

  1. Geen druk uitoefenen

Allereerst, oefen geen druk uit op je kinderen om alles op te eten. Als ouder wil je natuurlijk graag dat je kind zijn bord leeg eet, maar door druk uit te oefenen, kan dit juist averechts werken. Ook peuters hebben een eigen wil en als je erop aandringt dat hij zijn bord leeg moet eten, kan het verkeerd gaan.

  1. Vermijd afleidingen

Probeer zoveel mogelijk dingen te vermijden wat je kind kan afleiden om te eten. Zet de televisie dus uit en leg geen speelgoed aan tafel. Laat je kind ook niet rondlopen tijdens het eten.

  1. Geduld hebben

Heb geduld! Je kind zal vaak niet de eerste keer al gewend zijn aan een nieuwe smaak. Het kan zijn dat je kind soms wel 10 tot 15 keer moet proeven voordat hij eraan gewend is. Blijf het dus aan hem geven, maar forceer niet. Dit houdt niet in dat je kind het lekker zal vinden. Ook kinderen hebben hun persoonlijke voorkeuren voor eten. Haal na twintig minuten tot een half uur het bordje weg, ook al is het niet helemaal leeg.

moeilijke eters

  1. Maak het gezellig aan tafel

Eet gezellig met zijn allen aan tafel en niet voor de televisie. Eet het liefst ook op een vaste plek en tijdstip. Kinderen hebben namelijk behoefte aan structuur. Zo weten zij ook wanneer het tijd is om te eten en zullen zij zich hieraan aanpassen.

  1. Geen tussendoortjes voor het eten

Geef geen tussendoortje aan je kind vlak voor het eten. Op deze manier heeft je kind voldoende eetlust voor het avondeten.

  1. Geef complimenten

Eet je kind zijn bord leeg? Geef hem dan een compliment! Hamer er niet op wanneer je kind zijn eten laat staan. Probeer de sfeer aan tafel ontspannen te houden. Anders ervaar je kind de eetmomenten aan tafel als niet leuk en niet gezellig!

  1. Schep niet teveel op

Als je kind bepaalde groenten of vlees niet lust, vraag ze om een klein stukje te proeven. Begin met kleine hoeveelheden op hun bordje te leggen. Wanneer ze het op hebben, kan je het altijd nog bijscheppen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oppassen.nl. Oppassen.nl is met 80.000 actieve gebruikers het grootste oppas platform in Nederland waar ouders in contact kunnen komen met oppassen en/of gastouders.

Comments

comments

Leuk als je een reactie achterlaat!